Синдикалистите настояват за увеличение на минималната работна заплата на 750 лв. през 2019 г., 1000 лв. – 2020 г. и 1200 през 2021 г. Това заяви на пресконференция Милена Атанасова – зам.- председател на синдикат „Защита“ като част от исканията, които са изпратили в декларация към управляващите, предава News.bg.

снимка: economic.bg

снимка: economic.bg

Причина за недоволството им е отказът за диалог от страна на правителството по политиките за доходите на работещите, както и неадекватните реакции на правителството и отделни министри в него по проблема със скока на цените, предизвикан от качване цената на газа. „Политика на ГЕРБ е да остави обикновените българи гладни и бедни“, подчерта Атанасова. От синдиката настояват и за минимална пенсия от 350 лв., както и за контрол върху ценообразуването на стоки от първа необходимост. Атанасова е категорична, че трябва спешна реформа в държавния сектор, тъй като в повечето държавни общински предприятия изтичали милиони левове.

среща, синдикати, МС, Пламен Димитров, Валери Симеонов

„Ако няма реални действия на 27 октомври от 11:30 излизаме на протест пред Министерски съвет“, заяви председател на синдикат „Защита“ Красимир Митов. По думите му няма икономически аргументи, които да ги убедят, че се налага драстично постъпване на тока, газта или водата. Митов уточни, че минималната работна заплата трябва да нарасне с 200 лв. По думите му има 4 млрд. излишък, които могат да стигнат за всичко.


Share Follow

Leave A Reply