Технологичният гигант “Гугъл” подготвя нова търсачка, която ще бъде достъпна само на китайския пазар, но вградената в нея цензура и методи за следене на отделни хора заплашват да разцепят компанията на две, пише изданието “Вокс”, цитирано от БТВ.

Новата търсачка ще се казва “Драгънфлай” (морско конче – бел.ред.) и в нея търсения на тема свобода на словото, човешки права и демокрация ще бъдат силно ограничени, за да съвпадат с политиката на китайското правителство. Тези ограничения доведоха до петиция вътре в компанията, подписана от над 1400 служителя, които заплашват с напускане ако “Драгънфлай” бъде завършена.google-search-app-china-censored

До момента официалната информация за проекта е много оскъдна, но според източници на “Върдж” вътре в компанията новата търсачка ще представлява и много по-голяма опасност за китайските потребители, които ще я използват. Според източници на изданието “Интърсепт”, които първоначално съобщиха новината за новата търсачка, “Драгънфлай” ще позволява на китайските партньори на “Гугъл” да използват личните данни на потребителите както сметнат за добре. Не само това – търсачката ще предоставя възможност за физическо следене на отделните потребители.

“Амнести Интернешънъл”, “Хюмън Райтс Уоч”, “Репортери без граници” и над 20 други правозащитни организации подписаха отворено писмо до “Гугъл”, в което призовават да се оттеглят от проекта за китайската търсачка.


Share Follow

Leave A Reply