Камбанен звън в големи столични храмове ще отбележи 100 години от края на Първата световна война – така България ще участва, по покана на Великобритания, в международна инициатива за годишнината, съобщават от британското посолство. Инициативата е на Обединеното кралство, подкрепена от правителството на Германия, предава БНТ.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

България, наред с други страни, ще се включи с ударите на камбани на големи църковни храмове днес в 13 ч. местно време. С този символичен жест държави по целия свят се обединяват, за да изразят благодарността си за края на войната и постигнатия мир, се посочва в съобщението.

снимка: Thinkstock

снимка: Thinkstock

Символиката на камбанния звън е свързана с това, че на 11 ноември 1918 г. църковните и други камбани във Великобритания, замлъкнали през Първата световна война, зазвъняват, за да разпространят добрата вест за постигнатото примирие. С благословията на Българската православна църква освен с камбанен звън благодарност за края на войната ще бъде изразена и с молебен за мир. Той ще се състои от 11:30 ч. в столичния храм „Свети Мина“.

снимка: silnikol.blogspot.com

снимка: silnikol.blogspot.com

Посолствата на Великобритания, Ирландия, Германия, Италия и Франция в България ще отдадат почит на загиналите с годишна възпоменателна церемония на територията на своите военни гробове на Централните софийски гробища.


Share Follow

Leave A Reply