“Оставката, в момент на растящи цени, инфлация и увеличаваща се престъпност, не е решение, а абдикация от отговорност”, каза пред журналисти в Карлово президентът Румен Радев. По думите му властта трябва да знае, че отказът от управление и бягството от проблемите поставят морални прегради пред амбицията да искаш властта отново. „Затова аз очаквам правителството и Народното събрание да посочат изход от тази ситуация на продължаващи протести“, каза Румен Радев.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Според него протестите са демократично право и те възвръщат надеждата и достойнството на българите като граждани. „Затова според мен тези протести са закономерни. Властта наказва гражданите за бедността, която тя не успява да пребори“, каза още президентът. Според него гласът на гражданите, техните болки и тревоги не се чуват, те не достигат до управляващите. Румен Радев коментира също, че властта губи сензорите и усещанията си за проблемите на хората и ако няма чуваемост и съответни мерки, ако продължават арогантните и цинични изявления, ако продължава това неразбиране, закономерно е протестите да продължат. Попитан дали тези протести са режисирани, президентът Радев отговори, че никой не може да изкара хората насила на улицата.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“Не мога да ставам обединител на неправдата”, каза президентът по повод обръщението си и обвиненията на управляващите, че е разединител на нацията. „Не мога да ставам обединител на политически партии. Аз съм обединител на българския народ и съм длъжен да изразявам неговите болки и притеснения и неговите надежди”, добави президентът. “Аз мисля, че и в обръщението си изрекох истини, които българите знаят, но политиците отказват да приемат. Явно много от тях се плашат от истината”, каза още Румен Радев по повод коментарите относно навършването на 29 години от началото на демократичните промени в България.


Share Follow

Leave A Reply