Предлагаме таван до 5000 лева обезщетение за починал при катастрофа на всички роднини, извън тесния кръг. Това каза председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова на брифинг в Народното събрание, предаде „Фокус“.

пари
“В Кодекса на застраховането между първо и второ чете аз направих предложение за текстове, които биха помогнали за това „Гражданската отговорност“ да не се повишава. Явно това не беше добре разбрано и се считаше, че изтеглянето на моето предложение би дало възможност да не се повишава „Гражданската отговорност“, коментира Стоянова. Тя уточни, че темата е била обсъдена на заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ снощи.

снимка: Shutterstock

снимка: Shutterstock

„Предлагаме в Кодекса на застраховането да се приемат текстове, които включват изработване на методика с ясни критерии и индикатори за остойностяване на имуществените и неимуществените обезщетения при ПТП, включително и при смърт при такова произшествие. Второ предлагаме таван до 5000 лева на неимуществено обезщетение при починал при ПТП на всички роднини, извън тесния кръг роднини, които и до сега бяха обезщетявани“, съобщи Менда Стоянова, като уточни, че тесният кръг роднини включва съпруг и съпруга, деца и родители.

катастрофа

„Това се налага от решението на Касационния съд, който разшири кръга на лицата, които могат да търсят подобни обезщетения, като включи всякакви видове роднини – близки и далечни, както и не роднини, но емоционално засегнати. Така че, ограничавайки с таван до 5 000 лева възможните претенции на тези роднини по вече настъпили събития с 5 годишна давност, ние даваме възможност да няма голяма претенция, която би повлияла върху размера на „Гражданската отговорност“. В противен случай, ако това предложение бъде изтеглено или не се приеме, означава, че „Гражданската отговорност“ би могла да се увеличи, двойно, тройно, дори и повече“, обясни още Стоянова.

снимка: PropertyGuru

снимка: PropertyGuru

„Само за три месеца допълнителните претенции от разширения кръг роднини и нероднини, емоционално свързани с починали при ПТП, се увеличават със 100 млн. лева. От август, когато излезе решението на Касационния съд до 1 ноември, тоест за три месеца са постъпили 300 жалби за 850 души, които търсят обезщетение. Може да си представите, че тези 100 млн. лева, както и още претенции, които ще постъпят до края на година и вероятно в следващите години, трябва да бъдат платени от застрахователите, а те се плащат чрез „Гражданската застраховка“ от всички нас – 3 милиона застраховани с „Гражданска отговорност“ обикновени хора“, коментира Стоянова, като уточни, че това ще се случи, ако не се приеме предложението за таван на обезщетенията за близки извън тесния кръг на починалия.

Менда Стоянова, снимка: БГНЕС

Менда Стоянова, снимка: БГНЕС

„Ако парламентът и всички отговорни институции се обединяват около това предложение, това означава гаранция, че няма да има причина „Гражданската отговорност“ да се повишава и тя ще остане на настоящите нива. Това трябва ясно да се разбере“, подчерта Менда Стоянова.


Share Follow

Leave A Reply