Подялбата на наследена земя е сред най-често срещаните юридически казуси, с които се сблъскват собствениците на поземлени активи. Това става ясно от проучване на лидера в управлението на поземлени активи „Агрион“. Често наследниците са повече хора, живеят в различни градове или чужбина, не се познават или не са в добри взаимоотношения, което прави разделянето на имота изключително трудно. Поради тази причина голяма част наследените ниви запустяват или за тях се водят тежки съдебни битки, които продължават години, показва още проучването.

agrion_, Агрион
За да помогне при решаването на подобни казуси „Агрион“ започва инициативата „Ден на безплатните юридически консултации“. Висококвалифицирани юристи от компанията ще са на разположение в регионалните офиси на дружеството. На 14 ноември 2018 юристите ще решават безплатно правни казуси в офисите в Пловдив и София, а ден по-късно – на 15 ноември 2018 ще са на разположение във Варна, Бургас и Русе. От компанията обявиха, че от следващата година инициативата „Ден на безплатните юридически консултации“ ще се провежда всеки месец в някой от 20-те регионални офиси на „Агрион“. Така всеки един притежател на земя, който има казус със собствеността си или просто иска консултация във връзка с поземлените отношения, може да се обърне към юристите на земеделското дружество и да получи безплатен съвет. Датите и офисите, в които ще има юристи, ще бъдат обявени на фейсбук страницата на компанията (https://www.facebook.com/agrion.bg), на agrion.bg, както и тук.

"Агрион"

„С извършването на безплатни юридически консултации искаме да помогнем на собствениците на земеделски земи да решат казусите, свързани със земеделската земя и да вземат информирано решение какво да правят с нея“, казаха от ръководството на дружеството. Освен правни консултации „Агрион“ е готова да съдейства и с проверка на собствеността на парцелите, както и да направи безплатна оценка на имота.
„Екипът от юристи на „Агрион“ е тясно специализиран в поземлените отношения и е готов да съдейства и при най-заплетените казуси, свързани със собствеността на земята“, казаха от земеделското дружество. Те се наложиха на пазара като лидер при решаването на т. нар. трудни сделки, където броят на наследниците е голям. Експертите на дружеството са осъществявали сделки дори с 30 и повече наследници и казуси, които първоначално изглеждат трудно разрешими.
Проучването на „Агрион“ показва, че голяма част от хората не са наясно какви документи са необходими при наследяване, делба на имоти или планирана сделка със земеделска земя и кои институции ги издават. Експертите на „Агрион“ могат да съдействат в процеса на набавянето на необходимите документи при постигане на съгласие за сделка.

Агрион
Други чести проблеми, с които се сблъскват специалистите по поземлени отношения, са свързани с договорите за наем и аренда. Собствениците на земя често не са наясно с процедурата по отдаване под наем или аренда и търсят юридическа помощ, за да получат адекватно заплащане при отдаването на собствената си земя. Други пък се интересуват от условията за разваляне на аренда, когато тя не е изгодна.
Последните години арендаторите също имат сериозен интерес към юридическите услуги на „Агрион“. Най-честите проблеми са свързани с правата и задълженията по договорите, както и с декларирането им и случаите дублиране на договори за едни и същи имоти. Непълната регламентация в тази област често създава затруднения, както за собствениците, така и за ползвателите на земеделски земи.
Именно услугите, които „Агрион“ предлага в регионалните си офисите, превърнаха компанията в предпочитан партньор на собствениците на земя и земеделските производители. Според проучване на нагласите на притежателите на имоти, дружеството е най-разпознаваемия бранд в агросектора и се ползва с най-голямо доверие в бранша. Над 53% от анкетираните разпознават името „Агрион“. Повечето собственици на земя, които са решили да продават, предпочитат потенциалния купувач да е българска компания, която е доказала във времето, че е добър стопанин и партньор и се грижи за земите, които управлява. Над 75% от продавачите посочват „Агрион“ като предпочитан партньор при сделка. Проучването показва още, все повече хора са посетили някой от регионалните офиси на компанията в опит да сключат сделка или да ползват някоя от услугите, които предлага лидерът в управлението на активи.


Share Follow

Leave A Reply