Хиляди души излязоха на протест срещу министър-председателя на Чехия Андрей Бабиш в Прага. Това е поредната проява на недоволство срещу бизнесмена, който е обвинен в корупция и опит да попречи на воденото по случая разследване.

chehiya-protesti

През януари долната камара на чешкия парламент лиши Бабиш от имунитет по подозрение за участие в незаконно усвояване на субсидии чрез фирмата на Бабиш „Щъркелово гнездо“. През последните дни корупционният скандал се разяри с нова сила. Появи се информация, че Бабиш е наредил отвличането на единия от синовете си, за да попречи на разследването относно компанията и корупционните схеми.

Андрей Бабиш

Андрей Бабиш

Въпреки протестите, на страницата си във „Фейсбук“ премиерът заяви, че никога няма да подаде оставка. Опозиционни партии поискаха вот на недоверие към правителството, който ще се състои на 23 ноември. Чешката социалдемократическа партия, партньор в правителството на Бабиш, обмисля да оттегли подкрепата си за кабинета. Бабиш обаче получи подкрепата на президента Милош Земан, който заяви, че ще му даде още един шанс да състави правителство, ако вотът в парламента го принуди да подаде оставка.

снимка: EPA

снимка: EPA

Протестите в събота съвпаднаха с годишнината от Нежната революция през 1989 г., с която започва демократичното движение в тогавашната Чехословакия.


Share Follow

Leave A Reply