В България обичаме да казваме иронично: българинът разбира от спорт и политика. Колко актуална звучи тази българска самоирония в последно време. Оказва се, че нито всички българи разбират от футбол, нито всички българи разбират от политика, но всички си мислят, че разбират.

Слави Трифонов, Васил Иванов

Слави Трифонов, Васил Иванов

В последните дни популярният шоумен Слави Трифонов доказа, че политиката не е за всеки. Интервютата му с премиера на България Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров и непроведеното интервю с президента Румен Радев, показаха колко неподготвен политически е шоуменът и сценаристите му. В амбицията си да вършат нещо, отвъд тяхната сфера на професионализъм, те по-скоро се изложиха.Румен Радев

Първият признак на това излагане беше непроведеното интервю с президента. Нежеланието на Румен Радев да участва във вечерното развлекателно шоу бе посрещнато на нож от Слави и сценаристите му. Вместо предаването да се проведе в редовната си форма с гости и вицове от интернет, интервюто с президента се проведе без президента. Слави и неговите сценаристи решиха сами да си задават въпросите и сами да отговарят на тях, прекарвайки ги през собствената си призма на мислене. Предаването се проведе на принципа на нападките и острата критика към отсъстващия гост. Нещо като другарски съд, без подсъдимия. Подобно отношение можеше да очаква и следващият гост в предаването, ако не се беше явил.

снимка: Шоуто на Слави

снимка: Шоуто на Слави

За изненада на всички и най-вече на сценаристите и на г-н Трифонов, Бойко Борисов потвърди участие. След повече от 8 години, премиерът бе готов отново да седне на дивана в популярното развлекателно шоу на Слави. Историята на конфликта между двамата е дълга и на моменти неясна, но едва ли Слави и сценаристите му наистина са очаквали тази среща, след всичко, което се случи между тях. По-скоро са очаквали поредното интервю сами със себе си.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Когато стана ясно, че срещата наистина ще се състои, мнозина от почитателите на Слави очакваха водещия да бъде безкомпромисен и да проведе предаването в типичния си стил, показан и предната вечер пред празния стол на г-н Радев. Това не само, че не се случи, а и Дългия беше необичайно притеснен и тих. Интервюто бе с въпроси от зрители, но поради големият брой въпроси, сценаристите бяха направили подбор от най-важните според тях. Голяма част от въпросите се повтаряха, някои бяха нелогични, а други бяха признак за откровено непознаване на конституцията и държавното управление. С този свой подбор сценаристите показаха своята липса на политическа култура и познание и колко далеч са от своята сфера на познания и професионализъм.

снимка: БТВ

снимка: Шоуто на Слави

За водещия това бе един своеобразен тест пред зрителите за заявените от него амбиции за политическа кариера. Това беше неговият личен кастинг за политик. Няма по-подходящ кандидат за „политически спаринг“ пред бъдещия политик от настоящия премиер Бойко Борисов, особено след като двамата имат дългогодишна вражда. Това беше шансът на Трифонов да покаже пред бъдещите си избиратели, че е подготвен и способен да стане част от политическата среда в България, да спори и да се противопоставя адекватно на политическите си опоненти. Това така и не се случи.46503325_325079078082668_2145367496138424320_n

Трифонов дори и не успя да се докаже като успешен водещ на политически дебат. За да водиш политическо предаване трябва да излизаш подготвен и начетен, да умееш да представяш добре обосновани контра-аргументи и да знаеш как да изкараш максимума от едно интервю. Трябва да познаваш политическата ситуация, трябва да познаваш държавната структура, трябва да познаваш механизмите, по които държавното управление функционира, трябва да си запознат с всеки един детайл в актуалната политическа среда. Такъв аргументиран спор не се получи в интервюто с Борисов. Напротив, интервюто напомняше по-скоро на едно друго интервю на премиера в предаването на професор. Юлиан Вучков преди години. Тогава професорът по драматургия и театрално изкуство не показа типичния си остър критицизъм, а бе смирен и благ водещ.

снимка: Ютуб

снимка: Ютуб

Последва интервю с главния прокурор на България- Сотир Цацаров. В него си личеше, че водещият е по-уверен, но отново му бяха подбрани слаби въпроси, които показват откровеното неразбиране на институционалните роли в държавата. Слабите въпроси позволиха на Цацаров да се измъкне с лекота от някои по-интересни теми, а интервюто се превърна в една своеобразна частна лекция по конституционно право и разяснение на институционалните роли на Прокуратурата и МВР. Ако водещият и екипа му бяха добре подготвени, тази лекция можеше да бъде спестена и да се получи един много по смислен разговор с главния прокурор, който да го извади от зоната на комфорт.

снимка: БТВ

снимка: БТВ

След тези прословути разговори можем да си направим един основен извод. Не всеки разбира и може да се занимава с политика. Когато водиш вечерно развлекателно шоу в стил Дейвид Летерман и си добър в това, то трябва да се фокусираш върху него, а не да се занимаваш с неща, за които не си подготвен. Не може да съдим Слави, че не се справи добре в политическо интервю, все пак това не е сферата на неговия професионализъм. Това, за което можем да го съдим е, че накара милиони хора да повярват, че разбира и е компетентен и в тази материя. Да, той е прекрасен шоумен и професионалист, в това което прави, но в политическия дебат е неподготвен.

снимка: Шоуто на Слави

снимка: Шоуто на Слави

Ако Слави Трифонов все още иска да влиза в политиката и да се занимава с политическа публицистика в предаването си, може би трябва да се обгради с добри съветници и професионалисти в тази сфера. В сегашния екип на Слави такива няма. В днешно време стана модерно да се искат и дават оставки. Може би Слави трябва да поиска оставките на своите сценаристи, след проваленото интервю с Борисов, а ние зрителите трябва да си направим изводите, че политиката не е за всеки.


Share Follow

Leave A Reply