На 25 ноември 2018 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски” отбеляза своя патронен празник с академично тържество. Празникът започна в 9:00 часа в академичния параклис „Св. Климент Охридски” в Богословския факултет на Софийския университет. В 11:00 часа Академичният съвет на Софийския университет начело с ректора проф. Анастас Герджиков поднесе венец пред паметника на св. Климент Охридски. Академичното тържество по повод празника се проведе в Аулата на Софийския университет и ще започне в 11:15 часа. Гост на академичната общност  бе вицепрезидентът Илияна Йотова.

3

Почетния знак на президента Румен Радев връчи Илияна Йотова на най-старото висше учебно заведение в България. „Софийският университет се превърна в център на съпротивата срещу отказа от духовност, култура и просветителство.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в приветственото си слово по повод патронния празник на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, предават от пресцентъра на Президента на Република България.

4

„Във века на информационните технологии и изкуствения интелект още повече нараства необходимостта не просто от човека, а от онзи, който се превръща от homo sapiens в homo spiritus“, отбеляза вицепрезидентът. „Това е емблемата на Софийския университет. Това ни завеща и св. Климент Охридски с цялото си просветителско дело“, посочи Илияна Йотова.

1

Към преподавателите Илияна Йотова се обърна с думи на благодарност за успешната им мисия не само да дават знания, но и да учат студентите да мислят, да поискат да разберат човека срещу тях и да погледнат през неговите очи, да отсяват доброто от злото. „Най-важният урок, който за първи път научих именно в тези аудитории, е, че свободният човек е търсещият и даващият, а знанието ражда свобода“, изтъкна вицепрезидентът.

снимка: informo.bg

снимка: informo.bg

По случай 130 години от създаването на най-старото висше учебно заведение в България от името на държавния глава Румен Радев Илияна Йотова връчи на ректора проф. Анастас Герджиков почетния знак на президента. „Днес СУ е сериозен научен център, признат в цял свят“, отбеляза вицепрезидентът.


Share Follow

Leave A Reply