Министерството на правосъдието до няколко месеца ще започне да използва електронен мониторинг върху осъдени лица и подсъдими с наложена мярка за неотклонение „домашен арест“. Това съобщиха зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов и директорът на ГД „Изпълнения на наказанията“ Васил Миладинов.

затвор

Електронният мониторинг (електронни гривни) ще се прилага спрямо лишени от свобода, които изтърпяват присъдата си с по-лек режим в затворнически общежития от открит тип, спрямо лица с пробационни мерки, които предвиждат ограничаване на движението, както и при подсъдими с мярка „домашен арест”. Гривните ще бъдат контролирани и следени в Команден център при ГД „Изпълнение на наказанията”. Те ще работят на радиочестотен и джипиес принцип. Ползите от електронното проследяване са свързани с намаляване на разходите и преодоляване пренаселеността на затворите.

снимка: БТА

снимка: БТА

Електронната гривна ще дава незабавна информация за лицето и дали то спазва наложените му ограничения. За да бъде сложена на осъден или подсъдим, той трябва първо да даде своето съгласие, което според зам.-министър Проданов няма да е проблем, тъй като ще улесни ежедневието на лицата. Проданов допълни, че се предвижда в следващите години бройката на гривните, които се използват спрямо осъдени лица, да достигне до 2000.


Share Follow

Leave A Reply