„Оставката на Евгени Крусев като заместник-кмет на Столична община е шах на пешката, за да спасим царицата“, каза председателят на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов по време на пресконференция в централата на БСП. „Оставка поискаха в общинския съвет редица политически групи и колеги. Припомням тогава, че ние търсихме отговорност като политическа сила в първо лице единствено число от кмета на София, а не от заместниците или така наречените буфери, които пазят кмета в една или друга кризисна ситуация“, заяви още Паргов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Дълбоко се съмнявам, че всяка една оставка в последните 10 години е била плод само на лично решение, включително оставката на министрите. Оставката на един заместник-кмет няма да реши проблемите, защото отговорността за назначаването на един или друг заместник-кмет, носи кметът на столицата г-жа Фандъкова“, каза още лидерът на столичните социалисти. Той припомни, че когато Фандъкова е предложила за Евгени Крусев за поста преди 2 години, от БСП са поставили въпроса за неговата експертиза.

София, мръсен въздух

„Нито зелени, нито безплатни билети ще решат проблема с мръсния въздух в столицата“, каза Паргов. По думите му всички са потърпевши от мръсния въздух. „Това, което се случва по отношение на мръсния въздух и на кризисния пиар, който наблюдавам, едва ли ще успокои софиянци“, подчерта председателят на Градския съвет на БСП – София. „Проблемът с въздуха изисква спешни мерки и парите от данъка за старите автомобили трябва да бъдат насочени към домакинствата, отопляващи се с твърдо гориво“, каза Паргов. „Ще направим едно предложение, което днес обсъдихме на Изпълнителното бюро на БСП, свързано с така прословутия данък „стари автомобили“, който беше обект на остър дебат последните седмици по време на приемането на бюджета в Народното събрание“, каза още Паргов. По думите му смисълът е тези пари от данъка да бъдат използвани целево във всички градове в България за справяне с мръсния въздух.

снимка: Shutterstock

снимка: Shutterstock

„Проблемът с мръсния въздух не е само в София. През уикенда бяха констатирани такива проблеми в редица български градове. И то значително над нормата. Припомням част от доклада на Европейската сметна палата, специално насочен за София и една констатация, която е много печална, че мръсният въздух допринася за увеличаване на смъртността и затова един човек да живее с около 2 години и половина по-малко, отколкото му е предвидил Господ“, каза още Паргов.

комин, пушек, филтър

Той обясни, че проектът на Столична община с инсталациите за пречистване на въздуха, които се слагат на комините, е бил приветстван. „Призоваваме тези пари да бъдат използвани ударно за закупуването и монтирането на такива инсталации. Тези пари трябва да бъдат вложени в нещо. Те не могат да пълнят дупки на бюджета на един или друг кмет, да бъдат влагани в едни или други ремонти“, обясни още председателят на Градския съвет на БСП – София.

път

„Призоваваме АПИ за отговор на нашето искане за независима експертиза на пътищата – изминаха 30 дни, откакто го внесохме“, каза секретарят на БСП Вяра Емилова. „На 6 ноември група депутати от БСП внесе искане в АПИ за извършване на независима проверка в европейска лаборатория. Почти 30 дни по-късно ние нямаме никакъв отговор. Обръщаме се днес към АПИ да поемат своята отговорност и да отговорят на нашето питане. Припомняме, че Елена Йончева лансира и петиция със същата цел до Европейската комисия и ОЛАФ. Към момента е подписана от над 12 600 души“, подчерта Емилова. Тя заяви, че БСП декларира пълната си подкрепа към действията на Елена Йончева. „Призоваваме всички български граждани, които искат – да подкрепят петицията“, допълни Вяра Емилова.


Share Follow

Leave A Reply