В неделя сформирахме национална гражданска инициатива „Системата ни убива всички”, за да се проведе реформа, съобщи Тони Маринова, председател на Асоциацията на родителите на деца със Синдром на Даун, предава bTV.

снимка: marginalia.bg

снимка: marginalia.bg

По думите й новата гражданска инициатива ще се бори за ратифициране на протокола за правата на хората с увреждания на ООН, за промяна на модела на оценка на увреждането ТЕЛК . „Това е на дневен ред. Не сме против закриването на ТЕЛК, искаме да се промени тази функционална оценка, за да имаме не политика на помощи, а да имаме политика на доходи”, посочи Тони Маринова.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Тя добави, че няма разделение сред майките, а само 7 самозабравили се жени. Маринова сподели, че когато са обявили майките на деца с увреждания за правозащитници на държавата за тази година, няколко жени са се опитали да откраднат наградата от дете с увреждане, за да демонстрират материалната част на заслугите. „Ние имаме една обща цел, но средствата ни са различни“, поясни Маринова. Вчера майките на деца с увреждания взеха наградата „Човек на годината“ на Българския хелзинкски комитет за 2018 г.


Share Follow

Leave A Reply