„Днешният ден е прецедент в политическата история – едрият капитал в стачка срещу опозицията. Днешният ден е и събирателен образ на режима на Борисов, но и на модела на прехода, когато власт и капитал се срастват и рамо до рамо бранят статуквото“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в Народното събрание по повод протеста на Камарата на строителите. „Видяхме как част от едрия капитал беше готов да изкара работници срещу майки на деца с увреждания. Виждаме днес как част от едрия капитал изкарва машини срещу опозицията, срещу разследващ журналист, само защото търсим истината и искаме прозрачност“, допълни Нинова.

бсп

„От 2 години говорим, че искаме да променим този модел на прехода и не ни вярваха. Днешният ден доказва, че не само говорим, а и действаме. Те дадоха най-сериозното доказателство за намерението ни да променим този модел на прехода, в който капитал и власт се срастват, задкулисно си пазят интересите и бранят статуквото рамо до рамо. Най-грозната част на това лице на управлението на Борисов е, че използват работници за тази цел“, отбеляза лидерът на БСП. „Промяна ще има. Това са последните издихания на това правителство. Искам да се обърна към българския бизнес“, допълни тя.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Ние сме наясно, че без икономика и без българско производство България няма бъдеще. Но не този модел на икономика, в който 10 големи се договарят с властта и убиват малкия и среден бизнес. Не този модел икономика, в който властта принуждава фирмите да връщат процент от поръчките като комисиона, а модел на свободна конкуренция, на закони, еднакви за всички и ще ги спазвате. Ще има закони и правила за свободна конкуренция и за правене на бизнес в свободна държава“, каза още Нинова.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Но най-вече искам да се обърна към работниците. Вие не сте крепостни селяни. Знаем, че ви е страх за хляба ви, но не позволявайте да ви употребяват. Защото друг модел на икономика ще бъде по-добре за вас и за семействата ви. Вместо кражби, тези пари ще отиват за увеличаване на заплати, за подобряване на условия на труд. Имайте достойнство и не се поддавайте на това да бъдете употребявани в битката на статуквото от власт и бизнес срещу опозицията и промяната в държавата“, добави в заключение Нинова.

Антон Кутев

Антон Кутев

„Договарят се едни количествени обеми на сделките, след което се оказва, че изпълнението и разплащането по тези сделки е със стотици милиони повече”, заяви от своя страна зам.- председателят на парламентарната група на БСП Антон Кутев по повод разплащателните практики към строителните фирми. Той обясни, че 250 млн. лева са били разплатени без търг и процедура. „В закона пише, че такова нещо може да се направи само в рамките на дребни промени. В този случай говорим за „дребни промени” на стойност 250 млн. лева”, заяви Кутев.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Нашето искане е само за проверка на българските магистрали в независима европейска лаборатория. Не разбираме как е възможно срещу това искане да бъдат изкарани 1000 строителни камьони. Реакцията на Камарата на строителите показва страх и паника от извършването на такава проверка”, коментира народният представител от БСП Елена Йончева. Тя обясни, че от БСП подкрепят строителите и искат едно и също – да се строят качествени пътища. Тя допълни, че тяхната цел е в бъдеще да има и независим контрол от българската държава, от АПИ.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Трябва да приемем европейския модел за контрол както при обявяване на обществени поръчки, така и при изпълнението им. Отговорност обаче за качеството на българските пътища не носят строителите. Затова ние не сме срещу строителите – ние помагаме на строителите”, категорична бе Йончева. По думите ѝ отговорност носи мафиотският начин, по който се управлява в България, което е довело до срастването между бизнес и власт.


Share Follow

Leave A Reply