Работна група от депутати – специалисти в строителния бранш, от всички политически сили да подготви промени за усъвършенстване на законодателството и облекчаване работата на строителния бизнес ще предложи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. В нея ще влязат и представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това обяви тя пред журналисти след среща с представители на Строителната камара, които внесоха отворено писмо и подписка от около 60 хиляди подписа. Исканията им са да бъдат спрени опитите браншът да се използва за политически цели и за преустановяване на необосновани публични твърдения за корупция при строителството, в защита на правата им.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Не се съмнявам в качеството на тяхната работа“, заяви Караянчева и декларира подкрепа за българските строители, като подчерта, че секторът има значителен процент в икономическия растеж у нас. „В бранша са заети над 200 000 души, всеки има семейство, т.е. над 600 000 души се изхранват от строителния бранш“, цитира статистика тя. Затова председателят на парламента осъжда всеки опит за дискредитация на българските строители и тяхната работа в страната и в чужбина.

инж. Илиян Терзиев, снимка: БГНЕС

инж. Илиян Терзиев, снимка: БГНЕС

„Искаме да спре ползването ни за евтини популистически трикове, с които по някакъв начин някой иска да си направи лесен пиар“, каза на свой ред Илиян Терзиев, председател на Камарата на строителите в България. От бранша се опасяват, че това ще редуцира финансовите средства от Европа. „Да се спре политическото говорене и да не се говори без факти за нашия бизнес“, помоли още той. Терзиев уточни, че има предвид конкретна опозиционна политическа сила. Обяснението според него са предстоящите избори.

Искрен Веселинов снимка: Flashnews.bg

Искрен Веселинов
снимка: Flashnews.bg

„БСП направи огромна грешка, тиражирайки недоказани обвинения за целия строителен бранш“, коментира от своя страна председателят на регионалната парламентарна комисия Искрен Веселинов (Обединени патриоти). Затова според него недоволството на строителите е основателно. „Всички ние като представители на политиката в България трябва много да внимаваме, когато изричаме силни думи по отношение на определи сектори от икономиката, защото те създават брутен продукт, заетост и желанието ни да се представим като радикални борци за някаква истина, често може да застраши бизнеса и работните места“, обясни Веселинов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Като специалист, чиято трудова биография е свързана със системата на пътищата, той беше категоричен, че повечето от тях се изграждат съгласно необходимите стандарти. „В същото време има множество проблеми, които дават отражение върху качеството на пътищата, но в голяма степен са предпоставени от нелогични, неправилни, административни решения“, посочи Веселинов. Типичен пример по думите му е некачественият контрол върху материалите. „Незаконният добив на материали беше криминализиран преди две години“, припомни той.


Share Follow

Leave A Reply