„Проблемите в изборния процес се разширяват чувствително, има сигнали как се подменят протоколи“, каза президентът Румен Радев по време на дискусия „Избори – прозрачност и доверие“. „Предстоят ни избори през 2019 г. и то два, за това е много важно тези избори да бъдат прозрачни и честни. Да има доверие в тях и широко представителство на българските граждани. Това доверие е важно за демократичното формиране и функциониране на нашите институции. От това доверие зависи и легитимността на политическата система“, посочи той.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Най-важното е да има прозрачност. Прозрачността е един от принципите, на които се изгражда доверието в изборите“, коментира още държавният глава. Според него нередности и сигнали има в броенето на бюлетини, съставянето на протоколи и в предаването и отчитането им в секционните избирателни комисии. „Проблемите се разширяват чувствително. Чувам твърдения, че в Европа няма машинно гласуване, видите ли Холандия се отказаха от него. Това са все пак повърхностни доводи. В Холандия при парламентарни избори, при избирателна активност над 80%, процентът на недействителния бюлетин е 0,4. В България при избирателна активност малко над 50%, недействителните бюлетини са 5% и 6,3%“, отбеляза държавният глава.

машинно гласуване, БГНЕС

Според него това е голямо отклонение и изкривяване на изборния процес, което води до подмяна на съотношението на политическите сили в парламента. „Това означава цяла една партия – малък коалиционен партньор, виждаме какво е неговото значение, да го няма в българския парламент“, посочи президентът Радев. По думите му причините за това изменение могат да бъдат ниска грамотност, слаба подготовка на избирателната комисия, но могат да бъдат и напълно съзнателни и има сигнали как се въздейства от членове на секционни избирателни комисии върху бюлетини. „Има други сигнали и то сериозни как се манипулират резултатите в протокола. Това за мен е недопустимо, но това е факт. Има сигнали за това какво се прави с втория формуляр от протокола. Има сериозни проблеми, които тук трябва да решим“, коментира още Румен Радев.

видеокамера

„Видеонаблюдението ще помогне за това да има прозрачност при броенето на бюлетините“, каза президентът. По думите му много е важно да се запази и тайната на гласуването, но най-вече да има пълно обхващане на броенето на бюлетините от отварянето на урните. „Много е важно не само да има картина, а и звук, да се чува, какво си говорят и как работят членовете на избирателната комисия. Това ще има дисциплиниращ ефект и то върху избирателните комисии“, посочи още президентът. Според него така гражданите ще имат възможност сами да си проверят какво се е случило в секцията, където са си подали гласа.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Според мен е некоректно да се прехвърля цялата отговорност на ЦИК за липсата на машинно гласуване“, отбеляза Румен Радев. „В изборния кодекс е записано, че логистичното и технично осигуряване на изборите се изпълнява от изпълнителната власт. Тя трябва да си влезе в ролята“, посочи той. Според него страната ни разполага с необходимия капацитет за предоставяне и осигуряване на устройства за машинно гласуване. „Машинното гласуване дава надеждност, защото не е свързано с интернет. Всичко е на хартия и на флашка. Електронното секционно гласуване подлежи на атаки, има съмнения в него, но това не значи, че не трябва да работим в тази посока. Има смисъл в машинното гласуване и не може да се ограничи“, обясни държавният глава.


Share Follow

Leave A Reply