„Русия не желае да започва оръжейна надпревара, а само се стреми към запазване на баланса в сферата на въоръженията“, заяви президентът Владимир Путин на традиционната си годишна пресконференция, предаде ТАСС. „Като цяло в стратегическия баланс това е само елемент за възпиране и изравняване на паритетите. Това е запазване на паритета, нищо повече“, подчерта държавният глава, говорейки за най-новите руски системи за противоракетна отбрана.  „Предполага се, че човечеството притежава достатъчно здрав разум и инстинкт за самосъхранение, за да не допусне нова световна война“, заяви Путин.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Все пак президентът изрази съжаление, че нараства тенденцията да се подценява рискът от ядрен конфликт. „Това изглежда като нещо невъзможно или най-малкото се омаловажава. Но ако, не дай Боже, се случи, може да предизвика гибелта на цялата цивилизация, а може би и на цялата планета“, каза руският лидер. Владимир Путин предупреди, че има тенденция да се понижава прагът за използване на ядрени оръжия и това може да доведе до глобална катастрофа. „Става дума за идеите да бъдат създадени ядрени заряди с малка мощност, а това вече не е глобална, а тактическа употреба – аналитиците на Запад огласяват вече такива „идейки“, че няма нищо страшно, че може и да се употреби това оръжие“, обясни той.

снимка: nationalinterest.org

снимка: nationalinterest.org

По думите на Путин с „провокацията“ си в Керченския проток украинският президент Петро Порошенко е целял да повиши предизборно своя рейтинг за сметка на държавните интереси. „Провокацията цели да изостри ситуацията. Ясно е защо е нужно това на нашите украински партньори. Там предстоят избори. Трябва да се изострят нещата, за да се вдигне рейтингът на един от претендентите за президентския пост. Имам предвид действащия президент. Това е лошо. Лошо е и за неговия народ, и за неговата държава“, каза Путин.  „В този смисъл той е изпълнил задачата си, обаче за сметка на интересите на страната“, подчерта руският президент.

снимка: Shutterstock

снимка: Shutterstock

„Съдбата на украинските моряци, задържани при инцидента, ще се решава след приключване на наказателното дело по случая“, добави той и предупреди, че продължаващите опити на украинската власт да реши със сила политическите проблеми на Донбас, са обречени на провал.


Share Follow

Leave A Reply