Президентът Доналд Тръмп е решил да изтегли значителна част от американските войски в Афганистан. Това посочва през агенция Франс прес пожелал анонимност висш американски представител. Съобщението идва ден след като бе огласено изтеглянето на американските сили в Сирия и провокира оставката на министъра на отбраната на Съединените щати Джим Матис, предава БНТ.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Разногласия с Доналд Тръмп станаха причина за оставката на министъра на отбраната на САЩ Джим Матис. Това обяви самият той в писмо до американския президент. „Тъй като сте в правото си да имате министър на отбраната, чиито възгледи са по-близки до вашите, смятам за правилно да се оттегля“, пише бившият генерал от морската пехота, ден след като Тръмп обяви предстоящо изтегляне на американските военни от Сирия – нещо, за което Матис беше категорично против.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Матис ще остане на поста си до 28 февруари 2019 г., което, по думите му, ще даде достатъчно време за издигане на нов кандидат и за утвърждаването му. Така министърът на отбраната става поредният в дългия списък от ключови фигури, напуснали или отстранени от администрацията на Тръмп.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Спекулации за евентуална оставка на Матис се появиха още през октомври, когато Доналд Тръмп заяви в телевизионно интервю, че генералът е „нещо като демократ“ и може да напусне. Сега, когато оставката е факт, Тръмп посочва, че в най-скоро време ще обяви номинация за новия министър на отбраната.


Share Follow

Leave A Reply