В сряда президентът на Украйна Петро Порошенко официално отмени военното положение в страната. Държавният глава въведе мярката след инцидента в Керченския пролив миналия месец. Тогава Русия задържа три украински кораба и техните екипажи по обвинение, че неправомерно са навлезли в нейни води.

Президентът Петро Порошенко имаше правото да вземе решение да удължи срока с още 30 дни. На 26-ти ноември той обяви, че в някои части на страната, граничещи с Русия, се обявява военно положение, след действията на Кремъл в Азовско море. Първоначално Съветът за национална сигурност и отбрана в Киев предложи да въведе военното положение за срок от 60 дни в цяла Украйна. Във Върховната Рада обаче се появиха разногласия и подозрения, че Порошенко се опитва да използва военното положение, за да отмени изборите през март и отказа да го одобри. Президентският вот окончателно бе насрочен за 31-ви март.

снимка: Shutterstock

снимка: Shutterstock

Към момента Порошенко не води според сондажите. Междувременно, Кремъл преди дни обяви, че Киев най-вероятно готвел провокация около Коледа, за да има повод да се удължи положението.


Share Follow

Leave A Reply