„С министерско постановление от 19.12.2018 г. правителството отново, без всякакви правила, раздаде поредните 146 млн. лв. на български общини. От тях 98 млн. лв. са дадени за общини на ГЕРБ, 25 млн. за тези, управлявани от ДПС, 17 млн. лв. в други общини и едва 4 млн. лв. за общини, управлявани от БСП“. Това каза зам.-председателят на НС на БСП Кирил Добрев на пресконференция в централата на партията.

Dobrev (1)

Той коментира, че ако се насложат всички постановления, които правителството на Борисов е направило, извън всякакви бюджетни прогнози, в този мандат, ще видим, че близо 550 млн. лв. са раздадените средства в българските общини и естествено- рекордьор с над 394 млн. лв. са общини, управлявани от ГЕРБ с. „Втори са финансовият партньор на ГЕРБ – ДПС с 95 млн. лв., други общини са взели 48 млн. лв. и общини на БСП – 10 млн. лв“, уточни  Добрев. Той каза още, че тези пари са дошли от данъците на всички български граждани, защото за никого не е тайна, че бюджетът се пълни от данъците на хората, а не от някакъв икономически ръст. „Тези пари обаче отиват при ГЕРБ“, категоричен бе социалистът. Добрев обяви, че част от средствата отиват в обекти, които са подложени на  прокурорски проверки. Той даде за пример общ. Септември, която е получила 2 млн. лв. за бул. „България“, при положение, че кметът е под парична гаранция, а пътят е елемент от прокурорската проверка за това, че изпълнителят е свързан директно с него.

Dobrev (2)

„ГЕРБ уби парламентарната държава, а днес е на път да убие и местната власт“, коментира Кирил Добрев. Той добави, че наблюдаваме тотално обезличаване на НСОРБ. „Или сдружението, което е символ на местната власт, ще бъде уважавано, или в противен случай- нашите кметове обмислят напускането на Управителния съвет на НСОРБ“, заяви зам.-председателят на БСП. Добрев коментира, че оправданията на финансовия министър и министър-председателя, че кметовете на БСП нямат проекти и затова не получават средства, не отговарят на действителността. „Над 150 са подадените проекти, които  не получили  финансиране от четирите постановления, по които през тази година са раздавани пари“, уточни той.


Share Follow

Leave A Reply