Националната комисия, която регулира сферата на енергетиката и комуналните услуги на Украйна, понижава таксите за транспортиране на природен газ по газотранспортната система на страната от днес, 1 януари, съобщи управляващата регулаторния орган Оксана Кривенко, цитирана от ТАСС. Това предава БНТ.

газопровод

„Влизаме в новата 2019 година с европейски конкурентоспособни такси за услугите по транспортирането на газ от и до началните и изходните точки. Те са намалени двойно“, написа тя във Фейсбук. По думите на Кривенко новите такси са компонент от крайната цена на газа за потребителите. „Всъщност цената на вносното синьо гориво на пазара на едро се намалява с 6 долара“, твърди тя.

газ

Кривенко заяви, че в резултат на приетото решение украинската газотранспортна система „утвърждава конкурентоспособността си като абсолютна и по-изгодна икономически алтернатива на „Северен поток“ и други обходни газопроводи“. По данни, предоставени на сайта на компанията „Укртрансгаз“, в края на миналата година таксата на входната точка на украинската газотранспортна система е била 12,47 долара за хиляда кубически метра, а на изходната точка е варирала от 16,74 до 32,80 долара за хиляда кубически метра.


Share Follow

Leave A Reply