Църквата отбелязва Йордановден, който е един от най-големите християнски празници. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос. След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват, затова денят се нарича още Богоявление.

снимка: bg-patriarshia.bg

снимка: bg-patriarshia.bg

До този ден се смята, че дните са опасни и по земята бродят караконджули и демони – наричат се „Мръсни дни“, Поганци, Караконждуви дни. С кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене. В нощта преди Йордановден се смята, че небето се отваря и каквото си пожелаеш, ще ти се сбъдне.

снимка: bg-voice.info

снимка: bg-voice.info

В църквата се извършва служба и придружен от тържествено шествие, попът отива до река или водоем и хвърля кръста във водата. По традиция нечетен брой момчета се хвърлят, за да го хванат. Смята се, че който пръв го хване, ще бъде много здрав и всичко ще му спори. В миналото този, който хванел кръста, бил богато награждаван от своите съселяни. Смята, се че болните, ако се измият с вода от мястото, където е изваден кръста, ще оздравеят. Носи се вода и вкъщи да се поръси за здраве или да бъде лек през годината, ако се наложи. Вярва се, че, ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът – здрав.

burgas-yordan1

В Югозападна България денят се нарича Мъжки водици – защото се къпят само младоженците и момченцата до 1 година. В Родопите същият ритуал се нарича хаскане по възгласа “ха-а-с-с-а“, с който придружават повдигането до 3 пъти на този, който е къпан. От този ден нататък до Великденските заговезни започва периода на сватбите. На този ден сгодените ергени отивали с родителите си у дома на момата, която искали да вземат, а майка им (свекървата на момата) измивала лицето ѝ с вода и я дарявала с китка и златна пара. В Калоферско и днес на празника мъже танцуват танци в ледените води.

снимка: www.kazanlak.com

снимка: www.kazanlak.com

Традиционно на трапезата на Йордановден се слага пита, свинско, сарми, пълнени чушки, кисело зеле, боб, вино. Жените, родили скоро, правят кравайчета и раздават на близки и комшии за здравето на детето. Имен ден имат: Йордан, Богдан, Йорданка, Данчо, Данка, Борил, Богомил, Бистра, Найден, Божидар, Божидара и техните производни.

снимка: Ладислав Цветков, бТВ

снимка: Ладислав Цветков, бТВ

Велик Богоявленски водосвет ще отслужи патриарх Неофит в катедралата „Св. Александър Невски”. Началото е от 10 ч. и божествената Света литургия за Богоявление ще бъде излъчена и на живо в официалната страница на Светия синод във „Фейсбук”.

Радев

По-късно патриарх Неофит ще освети и бойните знамена на Българската армия. Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев ще участва в ритуала от 11.00 часа на площад „Свети Александър Невски“, където ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин. Ще присъстват министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, висши военни, депутати, представители на местната власт.


Share Follow

Leave A Reply