Със закупуването на F-16 осигуряваме модернизацията на ВВС. Това каза председателят на Комисията по отбрана и депутат от ПГ на ГЕРБ ген. Константин Попов по Нова телевизия. По думите му F-16 e добра машина. „Всяка машина има своите положителни и отрицателни качества. F-16 е един прекрасен самолет, особено когато говорим за един F-16, какъвто ние искаме. И сме изпратили запитване да ни дадат отговор, какъвто е блок 70. Всъщност когато казваме, че купуваме F-16 ние трябва да помислим какво всъщност правим – осигуряваме развитието на българската армия, модернизацията и в частност на ВВС, интегриране в структурите на НАТО, създаваме и почваме да разчита все повече на наши стратегически сили“, обясни депутатът от ГЕРБ.

снимка: Lockheed Martin

снимка: Lockheed Martin

По думите му „Грипен“ също е прекрасна машина, но когато се говори за това, че сме в един отбранителен съюз и там имаме съюзници, това определено носи някакъв позитив по време на избора на самолет. „В края на краищата, когато започнеш да използваш това, което си купил, ако е в една изключителна критична ситуация, когато идва военен конфликт, е хубаво да се обърнеш първо към своя военен съюзник. Когато този съюзник е САЩ, с който имаш стратегическо партньорство, това определено носи сериозни позитиви. Разбира се, техниката е важна, финансовите разчети са важни, те са огромни средства, но не може да се изпуснат и много други неща. Много други неща влияят върху този избор. Предложението на правителството е договорът да бъде подписан поне от четири министри“, коментира още ген. Попов.
Той обясни, че поддръжката на F-16 няма да излезе по-скъпа в дългосрочен план в сравнение с тази на „Грипен”, но потвърди, че все още не са ясни точните суми. „Точно цифрите за поддръжката ги няма. Ако ги искаме, трябва да отидем на конкретни разговори, но не мога да разбера защо не искаме да отидем на тези разговори”, каза Константин Попов.

„Лобистите са тези, които оказват неформален натиск за вземане на политическо решение. В този случай решението се взима от министрите, министър-председателят и Народното събрание. Те са обект на лобизъм. Всеки има право да защитава и да представя своя продукт. Това, което направиха американците е съвсем нормално”, каза Попов. Той обясни, че поддръжката на F-16 няма да излезе по-скъпа в дългосрочен план в сравнение с тази на „Грипен”, но потвърди, че все още не са ясни точните суми. „Точно цифрите за поддръжката ги няма. Ако ги искаме, трябва да отидем на конкретни разговори, но не мога да разбера защо не искаме да отидем на тези разговори”, каза Константин Попов.


Share Follow

Leave A Reply