Тази година ще работим 138 дни за държавата, показват сметките на икономистите. Това е повече, отколкото през предходните години. Средно за един ден българите ще изработват по 319 млн. лв., предава bTV.

снимка: aimhirecc.com

снимка: aimhirecc.com

Най-много дни ще отделим, за да попълним приходите от ДДС и акцизи. За осигуровките ще ни е нужен малко над месец. За подоходни и корпоративни данъци ще работим съответно по 12 и 8 дни.
Сред работещите у нас има такива, които смятат, че парите от данъците и осигуровките не се разпределят правилно от държавата.

снимка: catholicleader.com.au

снимка: catholicleader.com.au

Собствениците на бизнеса Лидия и Ивайло отичат, че с разрастването на пазара, расте и данъчно-осигурителната тежест за фирмата. Срещу парите, които дават на държавата, искат бързи пътни връзки, но в Северозападна България ги няма: „Крайно време вече е да се вложат пари за тия пътища и да се оправят. Това ще отвори целия край и промишленост и абсолютно всичко ще бъде по две – минимум”, казва Ивайло.А според Лидия парите от данъците могат да се инвестира в по-бърза администрация: „Процедурите по регистрация, по изследвания на продуктите, които правим – всичко много бавно се случва, докато в бизнеса всичко трябва да се случва много бързо: нас пазарът не ни чака”.

снимка: www.asfinag.at

снимка: www.asfinag.at

Икономистите пък отчитат, че фалстартът на много реформи кара хората да се чувстват недоволни и да смятат, че парите от данъците не се разходват ефективно: „Нов здравен модел доникъде, застраховките – бонус-малус уж нова систем, но в детайлите катастрофа не можа да стане. Тол системата виждаме как стартира, т.е. много реформи, които уж рационализират, но не са достатъчно готови към момента на въвеждане”, обясни Петър Ганев от Института за за пазарна икономика.

снимка: debati.bg

снимка: debati.bg

И въпреки че подоходните данъци у нас са ниски, сметките на икономистите показват, че при средна заплата за първите 9 месеца на изминалата година над 1100 лева данъчното бреме не е малко, защото удръжките за различните фондове са 247 лв.


Share Follow

Leave A Reply