„За да няма спекулации по темата за АМ „Хемус“, АПИ и „Автомагистрали“ ЕАД, искаме да информираме, че те имат договор за изграждане на 134 км от автомагистралата. Второ, „Автомагистрали“ ЕАД няма сключени договори с подизпълнители за „Хемус“, каквото твърдение се появи от лидера на БСП Корнелия Нинова“, заяви на брифинг министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Тя посочи, че няма и изплатени аванси. „Средствата са по сметка на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Българска народна банка, те са целеви, няма изплащане на дейности. Има подписани рамкови споразумения от „Автомагистрали“ ЕАД и те са за доставка на материали и наем на механизация“, каза още тя.

автомагистрала "Хемус", път

„Изключително неприятно е да се правят фалшиви новини и да се пускат в общественото пространство. Изключително натоварена е работата в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, както и на неговите подразделения. БСП се опитват да атакуват точно там, където има важни решения, взето от държавата, както е строителството на АМ „Хемус“. Там, където има добри решения, точно там атакува опозицията. Вероятно това ѝ е работата, но не трябва да го прави с фалшиви внушения“, заяви министър Аврамова. Тя посочи, че договорът между АПИ и „Автомагистрали“ ЕАД ще бъде изпратен на БСП, както и на Агенцията за обществените поръчки.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обясни от своя страна, че договорът за АМ „Хемус“ е сключен между АПИ и „Автомагистрали“ ЕАД на 20 декември 2018 година. „Ние много пъти сме се вслушвали в опозицията и затова решихме да вкараме държавна компания. Управителят не е бил съдружник с Гинка Върбакова, каквото внушение чухме. Няма платени аванси, каквото друго внушение имаше. Напротив, парите стоят по сметка на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и ще бъдат изплатени след изграждането“, обясни Нанков.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Той посочи, че дружеството ще се превърне в една от най-стабилните строителни компании с настоящия Управителен съвет. По думите му ще се осъществява необходимия надзор на държавата по темата. „Може г-жа Корнелия Нинова да си смени информаторите, защото прави изключително неверни твърдения, които пуска сред обществото“, заяви още Нанков.

АПИ път

„Обсъждаме различни варианти за членове на управителния съвет на АПИ. Търсим най-добрия вариант – добър експерт, но няма още готово решение по назначаването на две свободни места“, заяви министър Аврамова. Тя посочи, че има много пътни експерти. „Цяла листа има една неправителствена организация, които са активни. В последно време и БСП са активни пътни експерти. Така че имаме голям избор, няма да ни е трудно“, пошегува се тя. „Извън кръга на шегата, търсим добри експерти, които да влязат в управителния съвет на АПИ. Не сме си поставили срок, но това е една от най-важните задачи, които сме си поставили в момента“, обясни Аврамова.


Share Follow

Leave A Reply