Категорично трябва да се пристъпи към изработването на една нова енергийна стратегия, по-дългосрочно ориентирана, по-всеобхватна, стъпваща на реалните проблеми и търсеща техните решения. Това каза основателят на АБВ и президент на България /2002-2012 г./ Георги Първанов на форума „Енергетика, икономика, сигурност – актуални измерения“, организиран от партията в София, предава БТА.

снимка: Politico Europe

снимка: Politico Europe

Според Първанов не е необходим документ, който да остане на „най-високия рафт“ и който никой да не чете. „Изработването му да бъде предмет на по-дълъг процес на работа, да се включи и академичният състав, да не бъде „лабораторно“ четиво, а в него да получат честен отговор много от въпросите, за които стана дума на днешния форум, включително и по темата за т.нар. независимост“, препоръча Първанов.

Георги Първанов снимка: БГНЕС

Георги Първанов
снимка: БГНЕС

„Бягахме от зависимост от Русия, сега имаме двойна зависимост – от Русия и от Турция“, коментира Първанов газовия сектор, а по думите му турската зависимост е доста по-тежка заради някои специфики.
„Към периода около 2009 г. имахме реалния шанс да транзитираме през България около 95 млрд. куб. метра газ, а сега какво имаме“, попита Първанов. „Трябва ни професионален дебат, без патетика, искам да зададем нормален, разумен тон на този разговор, защото времето върви и ще изтървем нещата, а дебат трябва да има“, коментира Първанов.

компресор газ

„Идват евроизбори, много ми се иска по-малко да дебатираме по Истанбулската конвенция, и да се хванем с реалните проблеми“, каза още Георги Първанов. Демографската катастрофа той определи като проблем на проблемите, който няма да се реши с изкуствени мерки. „‘Не, трябва реално, дълбоко да се влезе в икономиката – и да се почне с енергетиката. Това е нашият високотехнологичен отрасъл, от него трябва да започнем и да заделим и там 2-3 млрд., както ги заделихме за новите самолети“, коментира Първанов.

Румен Овчаров
Според бившия енергиен министър Румен Овчаров българската енергетика във вида, в който я познаваме, е вече минало. Той коментира проблеми като пълна депрофесионализация на отрасъла – проблем с кадрите, комерсиализация на енергетиката – приватизация на позитивите и приходите, и тотално одържавяване на загубите. Овчаров говори и за финансов колапс на отрасъла, попита какво е състоянието на НЕК, на БЕХ, кои въобще са печелившите дружества в отрасъла. Според него отрасълът е на практика фалирал, като воденичен камък върху него тегне и идеологизацията му – идеологеми, според него, за либерализация на енергетиката, за диверсификация, енергийна ефективност. Шансове за енергетиката Румен Овчаров вижда в няколко посоки за промяна на отрасъла – професионализация, деидеологизация, прагматизация, националния интерес, последователност.


Share Follow

Leave A Reply