Заместник-главният прокурор Иван Гешев заяви, че до момента по схемата с фалшиви решения от ТЕЛК са разпитани над 200 души. Усещането е, че често хората не знаят от какво са болни, къде са ходили на прегледи, какви документи трябват за ТЕЛК. Положението, по думите му, е трагично. Това съобщава БНТ.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Открити са фалшиви ТЕЛК-ове, чрез които се дърпа пенсия от държавния бюджет в размер около 1, 7 млрд. лв на година. До акцията за фалшиви ТЕЛК-ове се стигна, след получен анализ от представителите на изпълнителната власт. Беше ми възложено от Министерството на вътрешните работи, от министър-председателя Бойко Борисов и от главния прокурор Сотир Цацаров да се обобщи информацията, която имаме до този момент по тази тема за констатиране на някакви теми и проблеми. Всичко това се случва съвместно с изпълнителната власт, в случая НОИ“, уточни Иван Гешев, предава „Фокус“.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„В резултат на това обобщихме и така наречените „стари случаи“, които са десетки. Но се констатираха интересни неща. Например в Силистра 28% от всички пенсии са инвалидни. И в резултат на риска на тази група от изпълнителната и съдебната власт започнаха действия в няколко областни града – Разград, Силистра, Перник и Габрово, както и на още едно-две места, където процентът на тези пенсии е най-голям, като варира между 18-28%“, подчерта заместник-главният прокурор, като посочи, че това ни прави първенци в Европа.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Сформираха се групи към икономическа полиция, които бяха изпратени на място и се започна работа. В резултат на това над 200 разпита и обяснения са снети към момента и са образувани досъдебни производства и мерки. Общо взето ситуацията е такава и усещането на колегите е, че от тези стотици хора, поне 70% не знаят от какво са болни и не знаят дали са ходели на ТЕЛК и къде са ходели, не знаят и дали са хоспитализирани, както и колко лекаря има в Трудово експертната комисия, както и не знаят какви документи им трябват“, заяви заместник-главният прокурор.

НЗОК
„Проверките за фалшиви ТЕЛК-ове ще продължат в цялата страна. Започнахме от регионите, където процентът на т. нар. „инвалидни пенсии“ е най-висок, спрямо броя на всички останали. Силистра е първенец и за това започнахме първо от там“, посочи Гешев, като допълни, че положението е трагично, защото тези пенсии дърпат на година от държавния бюджет около 1, 7 млрд. лв. „Всяка такава пенсия води към себе си още няколко неща – поне 39 са социалните придобивки, за които се плащат още 600 млн. лв. и неизбежно към тази процедура са свързани хоспитализации. Голяма част от тях се констатира, че са фиктивни. Това означава, че тече паралелно едно източване на Здравната каса, което никой не може да сметне колко струва“, каза заместник-главният прокурор, като подчерта, че това, което е констатирано, без претенция за идеална точност е, че стотици милиони „изтичат в пясъка“.

снимка: iStock

снимка: iStock

„Тези пари не отиват при хората, които са инвалиди и които имат нужда от тях“, посочи още той. По думите му все още не може да се каже каква точно е била схемата за източването на ТЕЛК-овете и кой точно е замесен в този случай, но според него схемата със сигурност не е една.

Иван Гешев, снимка: БГНЕС

Иван Гешев, снимка: БГНЕС

„Схемите са различни и дори се различават в различните региони. Например в Силистра, където сме най-напред с провежданите действия, се констатира, че няколко лица се установени, които може да ги наречем посредници и направо си обикалят в така да ги наречем „махали“ или населени места, с концентрирано населени със социално слаби. Те предлагат срещу 600 лв. да получат решение от ТЕЛК, за да могат да получат пенсия за инвалидност“, подчерта още той.


Share Follow

Leave A Reply