Омбудсманът Мая Манолова защити днес в Брюксел петицията, която заедно с български граждани подаде срещу двойния стандарт при храните и напитките в Европейския съюз. В петицията омбудсманът настоя за спиране на производството и разпространението на храни от една и съща марка, но с различни съставки и качество в страните членки на ЕС чрез промяна в европейското законодателство, включително в Директивата за нелоялните търговки практики.

снимка: Shutterstock

снимка: Shutterstock

„Огромен успех, Комисията по петиции в Европейския парламент прие за абсолютно основателна, внесената от нас петиция и я остави отворена, за да може Европейският парламент да наблюдава този процес до окончателното приключване с обидната практика на двойните стандарти при храните”,  каза Мая Манолова минути след приключване на заседанието в Комисията по петициите.

снимка:  europeansanctions.com

снимка: europeansanctions.com

Омбудсманът съобщи още, че и Комисията по вътрешен пазар в ЕП, която заседаваше по същото време, е одобрила сутринта единодушно, с 19 гласа „за“ и 1 „въздържал се“, „потребителския пакет“ на Вера Юрова – еврокомисар по правосъдие, права на потребителите и равенство на половете. Той бе огласен за първи път на форума в София, иницииран от Манолова в рамките на българското европредседателство – „Двойният стандарт при храните в ЕС – да сложим проблема на масата”. „Този пакет беше гласуван с огромно мнозинство и реално дава зелена светлина за неговото придвижване от комисията към ЕП“, подчерта омбудсманът и изрази надежда, че до края на мандата ЕП ще има време да приеме промените, които забранят двойните стандарти при храните.

IMG-20190122-WA0009

„Това ще бъде огромна победа за България, за българските граждани и българските институции. Искам специално да благодаря на българските евродепутати от всички цветове. Представители на всички политически семейства бяха в Комисията по петиции в защита на българския национален интерес. Това всъщност е интерес на още 100 млн. европейски граждани“, допълни общественият защитник. По-късно Мая Манолова и еврокомисар Юрова се срещнаха и препотвърдиха позицията, че пътят срещу двойния стандарт при храните трябва да бъде извървян докрай.


Share Follow

Leave A Reply