Украинският президент Петро Порошенко обяви днес намерението си да се кандидатира за втори мандат на изборите на 31 март, като обеща да даде тласък на процеса на интеграция на страната си в Европейския съюз и НАТО, предадоха световните агенции. „Чувството за дълбока отговорност пред моята страна, моите сънародници ме накараха да издигна отново кандидатурата си за поста президент на Украйна“, обяви Порошенко, избран през 2014 г. след раждането на прозападното движение на Майдана, на митинг на симпатизанти в Киев, предаде Франс прес. 53-годишният сладкарски магнат и един от най-богатите хора в Украйна поведе страната по прозападния и пронатовски път, откакто преди пет години дойде на власт, а Русия анексира полуостров Крим, посочва Ройтерс.

снимка: nationalreview.com

снимка: nationalreview.com

„През 2024 г. ще подадем молба за членство в ЕС и очаквам положително решение“, каза Порошенко на форум в Киев, цитиран от ТАСС. Много преди официалното оповестяване на кандидатурата си сегашният държавен глава се опитваше да засили спадащата си популярност, като оглави кампанията за независимост на украинската църква от руската православна църква, подчертава Асошиейтед прес. Друг оповестен от Порошенко приоритет е създаването на специализиран антикорупционен съд, който да започне работа още тази година. Популярността на Порошенко спадна отчасти заради неуспешната борба с корупцията и невъзможността му да сложи край на конфликта в Донбаския регион, отнел живота на над 10 000 души. Той не успя също да повиши жизнения стандарт на украинците.

Злия Тимошенко, снимка: www.veteranstoday.com

Юлия Тимошенко, снимка: www.veteranstoday.com

Въпреки това Порошенко може би е по-предсказуем кандидат за инвеститорите от най-близките му съперници като бившия премиер Юлия Тимошенко и Володимир Зеленски – новак в политиката, който стана популярен като комедиен актьор. Засега с най-голяма подкрепя се ползва Тимошенко. Тя обещава намаление на цените на газа за домакинствата. Това обаче е в разрез с политиката на Международния валутен фонд и други чужди донори, които наляха милиарди долари в Украйна, за да помогнат на съсипаната от войната икономика да се закрепи, посочва Ройтерс.


Share Follow

Leave A Reply