Първи февруари е ден за признателност и почит към жертвите на комунизма. За девет месеца през 1945 г. в страната са убити или изселени десетки хиляди души. На 1 февруари 1945 г. Народният съд осъжда на смърт 67 депутати и 23 министри от кабинетите на Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов. Смъртни присъди получават още тримата регенти на малолетния цар, секретарите към двореца, издатели, публицисти и 67 висши военни- генерали и офицери, герои от няколко войни. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса.комунизъм

Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити. Повечето изследователи и историци приемат, че през първите няколко месеца след 9 септември са избити без съд около 30 000 души. През февруари 1991 г. министърът на вътрешните работи Христо Данов обявява пред Народното събрание цифрата от 25 000 убити и безследно изчезнали.file.2 От 20 декември 1944 до 2 април 1945 г. са организирани 135 масови процеса в цялата страна. Арестувани са 28 630 души. Срещу 11 122 души са повдигнати обвинения, съдбата на много други арестувани е неизвестна. Процесите се извършват в Софийския университет, в Съдебната палата и в цялата страна. Така един от хората с най-голям принос за спасяването на българските евреи Димитър Пешев е осъден от Народния съд на 15 години затвор „за фашистка дейност и антисемитизъм“, а Константин Муравиев е единственият оцелял министър-председател на България отпреди 9 септември 1944 г. За сравнение на Нюрнбергския процес са осъдени 19 души, от които на смърт 12.timthumb (1)

Присъдите са отменени през 1996г. с две решения на Върховния съд на Република България, а осъдените са реабилитирани. Комунистическият режим е обявен за престъпен със закон от 38-то НС през 2000г., с резолюция на ПАСЕ от 2006г., с резолюция на Европейския парламент от 2008г. и още редица международни правни актове. Предложението за отбелязването на този ден дойде от президентите Жельо Желев и Петър Стоянов и беше прието от първия кабинет на Бойко Борисов през 2011 г.

Же  [caption id=

Желю Желев и Петър Стоянов

Масовото убийство в нощта на 1 февруари 1945г. e сред най-жестоките престъпления на комунистическия терор. Освен лишаване от живот на голяма част от българския държавен елит, убийството на 67 народни представители, мотивирано с начина, по който са гласували в тази зала, представлява тежка политическа репресия спрямо принципите на парламентаризма и правото на народните представители да взимат свободно и по съвест своите решения.комунизъм

Председателят на БЗНС Николай Ненчев покани президента Румен Радев да почете убитите от комунистическия терор. В отворено писмо до държавния глава лидерът на земеделците напомня, че раните от съветската окупация през 1944 г. все още не са зараснали и изразява увереност, че поклонението пред загиналите не бива да бъде ограничавано до една или друга партия, до една или друга идеология.

снимка: DarikNews

снимка: DarikNews

„Вие сте избран за президент на всички българи и е Ваше право и задължение да покажете съпричастност към паметта на българските демократи.“ – подчертава Ненчев. „Преклонението пред жертвите на комунистическия режим е проява на човешки хуманизъм и български патриотизъм. Убедени в това и с уважение към институцията която представлявате, Ви каним на поколението, което ще се състои на 1 февруари 2019 г. от 11 часа пред Паметника на жертвите на комунизма в София.“ – пише лидерът на БЗНС.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС


Share Follow

Leave A Reply