ГДБОП разследва неправомерен достъп до деловодната система на общината, в който участва и административен служител. Това каза кметът на Ловеч Корнелия Маринова, предава „Фокус“.

снимка: KMETA.bg

снимка: KMETA.bg

„В четвъртък по време на заседание на Общински съвет, когато се приемаше бюджета, общински съветник показа на председателя на съвета как може да влезе в деловодната система на общината“, посочи тя и уточни, че през този ден са били отворени два административни документа – единият е кметска заповед, която определя комисия за целите на администрацията за 2019 г., а другият офертно предложение по безопасни условия на труд за тази комисия. Кметът изтъкна, че веднага е сигнализирала на фирмата, с която общината работи.

снимка: Paper Mountains

снимка: Paper Mountains

„Сигнализирахме, разпоредихме се и съответно бяха сменени паролите. Имаме пълната информация, която предоставихме на ГДБОП, за това кой, кога, как и с каква парола е влизал. Вече ГДБОП ще анализират данните и ще ги обобщят. Те работиха целия ден в петък заедно със специалисти от ОДМВР – Ловеч, информирах и окръжния прокурор, за да е в течение, защото по-нататък очевидно нещата ще поеме и Окръжна прокуратура“, обясни кметът на Ловеч. Маринова определи случилото се като безотговорна провокация.

документи

„Имаме сведения, че човек от администрацията участва и е автор на провокацията. Предприела съм всички мерки по изискване на писмени обяснения. Дори става дума за държавен служител, който отговаря за информационната сигурност в общината“, посочи Корнелия Маринова. „Предстоят интересни събития, кадрови кадрили, защото това поведение е безотговорно и престъпно. Ние имаме пълен контрол над това кой влиза, какво гледа и колко пъти. Така че имаме цялата историята на влизанията, като в този ден са само две. И става дума само за деловодната система, а не за база с лични данни или нещо, което да притеснява гражданите“, заяви тя.

 


Share Follow

Leave A Reply