Около 4 милиона лева ще са необходими за ремонтът на храм-паметника „Св. Александър Невски“, което е в пъти по-малко от сумите, за които се говореше по-рано в публичното пространство. Това стана ясно след третото поред заседание на Междуведомствената комисия за ремонтно-реставрационните дейности по Патриаршеския храм-паметник „Св. Александър Невски“, предават от БГНЕС.

храм - паметник "Александър Невски"

храм – паметник „Александър Невски“

Комисията, която бе създадена през 2016 г. по инициатива на Св. Синод на БПЦ-БП и по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов, със задача да извърши всички необходими подготвителни дейстия и да предложи нужните решения за стартиране на ремонтно-реставрационни работи по Катедралата, е председателствана от Негово Високопреосвещнество Ловчанския митрополит Гавриил, а нейни членове са представители на БПЦ-БП, Министерство на културата, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на финансите, Дирекция „Вероизповедания“ към МС и Столична община.

Св. Синод

По предложение на комисията и благодарение на отпуснати от правителството средства, в края на 2017 г. беше възложено изготвянето на „Техническа експертиза за оценка на състоянието на Патриаршеския храм-паметник“ на Университета за архитектура, строителство и геодезия. На днешното заседание, готовата експертиза, както и препоръките за необходимите мерки за възстановяване и ремонт бяха представени лично от проф. д-р Иван Марков, ректор на университета. В продължение на повече от осем месеца екип от високо квалифицираните експерти на университета, професори, ръководители на катедри и др., е извършил най-прецизното до сега обследване на състоянието на храма, като са използвани съвременните научни и технически методи.

epa05587633 A German Lufthansa Airbus A380 flies at low altitude over the golden-domed Alexander Nevski cathedral during the demonstration flight from Frankfurt am Main to Sofia, Bulgaria, 16 October 2016. Lufthansa Technik Sofia announced plans for expansion of the repair station at the airport already realized. By 2017 the center in Bulgaria became the largest in Europe outside Germany with the construction of a new office building, workshops and a new hangar, said Daniel Hoffman, director of Lufthansa Technik Sofia. EPA/VASSIL DONEV

снимка: epa

Проф. Марков обобщи основния извод на експертизата, извършен от неговите колеги, с думите: „Състоянието на храма е толкова добро, че може да се определи с думата чудо“. Храмът е проектиран преди сто години от руския архитект проф. Померанцев, изчисленията по статика са правени в Германия, а стоманената конструкция използвана за него е произведена във Великобритания от най-висококачествена английска стомана.

снимка: informo.bg

снимка: informo.bg

Катедралата „Св. Алекснадър Невски“ е изпълнена преди сто години с такъв професионализъм, такова чувство за отговорност, и такова качество на влаганите материали, че времето е оставило само някои повърхностни белези, пукнатини, течове и др., които не влияят на основното състояние на сградата, което е много добро. Това, което е наложително да бъде извършено е подобряване на ВИК и на електоинсталацията, ревизия на покривите за спиране на течове, запълване на някои установени пукнатини със специални смеси и др. необходими и неотложни ремонти, които са нормални за всяка сграда с този обем и на тази възраст. Според експертизата ориентировъчната стойност на ремонта ще бъде около 4 000 000 лв., което в пъти по-малко от сумите, за които се говореше и за които циркулираха слухове в публичното пространство.

Александър Невски

Комисията изрази благодарност на проф. Марков и единодушно реши, че следващият етап от реализирането на цялостния проект – ремонт на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ – проектиране на ремонтите дейности, би следвало отново да бъде възложено на УАСГ, поради показаните от тях изключителен професионализъм, чувство за отговорност и пиатет към тази национална светиня.

Министерство на културата

Същевременно комисията се обърна с молба към Министерство на културата в скоро време да предложи начина, по който да бъде извършена втората необходима експертиза, а именно тази на стенописите, защото веднага след извършването на ремонтните дейности ще трябва да се пристъпи към тяхното възстановяване, за да засия катедралата с пълния си блясък, достоен за прослава на Бога. С резултатите от експертизата ще бъде запознат министър-председателя Бойко Борисов, благодарение на когото стартира инициативата за реставриране на този най-главен български православен храм, като ще бъде потърсено съдействието на правителството за реализиране на следващите етапи от проекта.


Share Follow

Leave A Reply