Бойко Борисов е призован на разпит по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов. Освен премиера, в съдебната зала са привикани почти всички министри от 2016 година. Москов е обвинен за това, че през 2015 г. като министър на здравеопазването е приел дарение от Турция под формата на ваксини „Пентаксим“ и „Еувакс Б“. Ваксините обаче не са разрешени за употреба у нас. Според прокуратурата в резултат на действията на Москов настъпили щети в размер на над 325 милиона лева.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Делото срещу Москов тръгна по същество през септември миналата година, а в началото на октомври в спецсъда бяха разпитани като свидетели бившите министри в кабинета „Борсов 2“ Ивайло Калфин – социален, Румяна Бъчварова – вътрешен, Николай Ненчев – на отбраната и Теменужка Петкова, която е енергиен министър и в кабинета „Борсов 3“.

Ивайло Калфин

Ивайло Калфин

Срещу Петър Москов е повдигнато и второ обвинение заради това, че на 27 ноември 2015 г., отново в качеството си на здравен министър, умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка с „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини „БЦЖ“. Освен Москов обвиняеми по делото са още Адам Персенски, Любомир Димитров, Росен Алексиев и Юлияна Ценкова.


Share Follow

Leave A Reply