Върховният съд на Испания даде начало на шумния и очакван при огромен интерес съдебен процес срещу 12 лидери на каталунските сепаратисти за опита за отделяне на североизточната автономна провинция. Обвиняемите бяха доведени от затворите „Сото дел Реал“ и „Алкала Меко“ при засилени мерки за сигурност, а десетки полицаи охраняваха подстъпите към съда.

Срещу бившия вицепремиер на Каталуния Ориол Жункерас, бившата председателка на Националното събрание на Каталуния Карме Форкадел и още 10 души са повдигнати обвинения в бунт, противодържавна дейност и злоупотреби с публични средства, след като според прокуратурата всички действия вкупом доведоха до организирането на незаконен референдум през октомври 2017 г и впоследствие до обявяването на едностранна декларация за независимост на Каталуния. Това хвърли Испания в най-голямата политическа криза от възстановяването на демокрацията насам.

снимка: Уикимедия

снимка: Уикимедия

Трима от бившите министри от правителството на Карлес Пучдемон, освободени под гаранция, пристигнаха сами във Върховния съд, докато останалите девет бяха транспортирани от затворите. Тримата – Санти Вила, Мерицел Борас и Карлес Мундо отговарят по обвинения в злоупотреба с държавни средства и неподчинение, но избегнаха по-тежките обвинения в бунт или противодържавна дейност, които могат да доведат до над 20-годишни ефективни присъди.

В първия ден обвиняемите няма да говорят пред съда, тъй като заседанието е посветено на процедурни въпроси. Привържениците на сепаратистите твърдят, че те са политически затворници и че процесът е политически мотивиран. Редица протести в Каталуния и в Мадрид са предвидени в подкрепа на подсъдимите.

 

 


Share Follow

Leave A Reply