„Решихме да действаме така, че да докажем, че парламентаризмът няма алтернатива, че да отсъстваш от парламента, не е решение, дори когато си опозиция“, каза в Министерския съвет председателят на парламентарната група на „Обединени патриоти“ и лидер на „Атака“ Волен Сидеров след среща на управляващата коалиция. „Ще покажем, че сме управляваща коалиция, която ще изпълни управленския мандат, независимо от изборната година, в която влязохме“, обяви той. „По-правилното и доброто за обществото е да приемаме закони в негова полза, да придвижваме темите, които хората очакват от нас“, заяви лидерът на „Атака“.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Може би това ще стане по-делово и спретнато в отсъствието на БСП. Разбрахме, че те са решили да не се връщат, въпреки поправките на управляващото мнозинство в Изборния кодекс“, коментира той и уточни, че в парламента няма да има проблем с кворума. „Вероятно някои важни проблеми ще бъдат придвижени по-бързо. БСП доста често с присъствието си умишлено са предизвиквали забавяне“, посочи Волен Сидеров. Той предвиди делови период за парламента в следващите седмици и месеци.

снимка: www.evropeiski-izbori.eu

снимка: www.evropeiski-izbori.eu

„Обсъдихме това да не разчитаме на БСП, които играят на варианта „иди ми, дойди ми“ и смятат, че през парламентаризма може да си правят предизборната кампания за евроизборите или за предстоящите местни избори“, каза от своя страна вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов след среща на управляващата коалиция. „Коалиционният съвет не беше събиран от две-три седмици поради пътувания. Обсъдихме да съгласуваме законодателните си програми и да стегнем дисциплината“, коментира той.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Българският народ е изпратил всички народни представители в парламента да работят, ако БСП са решили да вървят по свой сценарий, това си е техен проблем“, посочи Красимир Каракачанов. „Обсъдихме темите, които предстоят за тази седмица. Мога да потвърдя казаното от Волен Сидеров. Въпреки различията, които имаме по определени законопроекти или нюанси в други политически изяви, имаме ангажимент – формиране на мнозинство и подкрепа на правителството до края на мандата му“, заяви лидерът на ВМРО.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

От своя страна председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че изпълняват ангажиментите по управленската програма. „Направили сме предложението за връщане на преференциите само и единствено водени от обществения интерес, а не от това да задоволяваме капризите и ултиматумите на БСП“, каза Цветанов. „От събираемостта, която е в момента, отново ще имаме възможност за увеличение на доходите с 10% в края на тази година. Управленската програма се изпълнява в параметрите и по поетите ангажименти”, отбеляза Цветанов.

снимка: slavyansk.today

снимка: slavyansk.today

Той коментира и напускането на Народното събрание от страна на БСП. „Що се касае до парламентарната дейност и до формирането на мнозинствата – ние сме достатъчно отговорни. Това ще доведе до ограничаване възможността на депутатите да участват в парламентарната си дейност на форуми извън България – ПАСЕ, ОССЕ, също и като наблюдатели в изборните процеси. Това е дейност, която е вменена на българският парламентаризъм, сега ще трябва да го ограничим, за да осигурим кворум в началото на пленарните заседания“, отбеляза Цветанов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„БСП се дистанцира от реалния парламентаризъм, от това да участват активно в законодателната дейност и по осъществяването на парламентарен контрол. След като се отказват от това, това значи, че не знам дали въобще БСП ще участва в следващите парламентарни избори, тъй като няма как да правиш политика, да защитаваш обществото, както и своите политики. Благодаря на всеки от нас, който е отговорен към дисциплината“, подчерта Цветанов. „Ще продължим да говорим и с БСП, и с ДПС“, добави в заключение той.


Share Follow

Leave A Reply