Със 140 гласа „за“ парламентът ратифицира Протокола към Северноатлантическия договор за присъединяване на Р Северна Македония, предаде „Фокус“. „За“ гласуваха ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ДПС, „Воля“ и независимите депутати. Ратификацията мина без гласовете и присъствието на левицата в пленарна зала.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

В парламента присъства председателят на Събранието Талат Джафери. Протоколът към договора беше подписан на 6 февруари в Брюксел. Поканата към Северна Македония за присъединяване дойде след разрешаването на спора с Гърция за името на страната и подписването на Преспанския договор на 17 юни 2018 година. На 11 януари Събранието в Скопие завърши процедурата за изменение на Конституцията на страната, а на 25 януари двустранното споразумение беше ратифицирано от гръцкия парламент.Джафери

На 15 януари 1992 година България първа призна официално независима Македония, а на 1 август 2017 година беше подписан Договорът за добросъседство между двете страни. Протоколът към Северноатлантическия договор ще влезе в сила след като всяка от страните уведоми САЩ като депозитар за изпълнението на вътрешните процедури. Република Северна Македония ще стане 30-ият член на НАТО.


Share Follow

Leave A Reply