Хиляди словаци се участваха в отбелязването на първата годишнина от убийството на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му Мартина Куснирова и протестираха срещу липсата на правителствени действия срещу корупцията, за която той пишеше.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Много хора се събраха в столицата и десетки градове на митинги, организирани от „Почтена Словакия“ – група, обединяваща студенти и неправителствени организации, която настоява за надлежно разследване на убийствата.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Промените в правителството, предизвикани от серия протести миналата година, разочароваха мнозина, защото не бяха произведени предсрочни избори, а трипартийната управляваща коалиция се задържа на власт. Само Роберт Фицо, председател на СМЕР-Социална демокрация, даде поста премиер на Петер Пелегрини, но остана да дърпа конците на управлението в сянка. Фицо дори си позволи остри нападки срещу медиите в Словакия, определяйки ги за най-големите престъпници, дни преди годишнината от убийството на Куциак.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

 

27-годишният журналист Ян Куциак беше застрелян заедно с приятелката си, а убийството е било поръчково, заяви прокуратурата. Последната статия, върху която Куциак е работил, е за италиански бизнесмени в Словакия, подозирани във връзки с мафията. Куциак съобщи, че един от тези бизнесмени, който впоследствие беше екстрадиран в Италия по обвинения в контрабанда на наркотици, е имал бизнес връзки с двама словаци, работили по-късно в офиса на Фицо. Фицо отрече да е извършил нещо нередно и обвини милиардера Джордж Сорос за падането си от власт.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

През септември полицията арестува четирима души, между които жена, идентифицирана с инициалите А. Ж., обвинена като поръчителка на убийството. Според медиите става дума за Алена Жужова. Тя също отрича да е извършила закононарушение.


Share Follow

Leave A Reply