Във Варна е регистриран първи случай на морбили. Заболялата е жена на 40-годишна възраст. Информацията за нея е постъпила вчера от Инфекциозна клиника към Университетска болница „Света Марина” в града, съобщават от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Жената се е разболяла след ски ваканция в Банско, предава Дарик. Именно от област Благоевград започна вълната от заразени в България тази зима.

ваксина, инжекция, имунизация, бгнес

Единственото сигурно средство за предпазване от морбили е ваксинопрофилактиката. Прилага се комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола на 13-месечна възраст и на 12-годишна възраст, напомнят от РЗИ.

снимка: Pan.bg

снимка: Pan.bg

Здравните власти отново призовават родителите да обърнат внимание на имунизационния статус на децата си, по отношение на ваксинопрофилактиката срещу морбили. Деца, при които е пропусната тази ваксина, трябва да бъдат незабавно имунизирани или реимунизирани. Целта е да се предпазят неимунизираните и нереимунизираните деца от заболяване и да не се допусне епидемично разпространение на морбили на територията на нашата страна.


Share Follow

Leave A Reply