„България не само че не е троянският кон на Русия в НАТО, но е и най-дисциплинираният съюзник на Алианса. Това е оценката, която те сами са ни поставили“, каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. „България е направила много като един от най-дисциплинираните, лоялни и силни членове на НАТО. На тази среща направихме преглед на всичко, което сме направили заедно“, заяви Борисов и припомни, че със Столтенберг са провели среща и в Ню Йорк.

6905202

„Искам да се знае, че главният секретар е тук по покана, която е отправена преди много месеци – много преди да се знае, че премиерът Медведев ще идва в понеделник. Второ, по енергийни проекти не сме разговаряли, такива не са поставяни. Казвам го заради много интерпретации по тази тема“, посочи Борисов. Той обясни, че България иска и търси диалог с Русия. „Но в същото време трябва да сме максимално силни, за да можем да сме с превес в разговора“, допълни той.

бойко борисов, йенс столтенберг

„Винаги съм бил против извънвоенните учения в Черно море, не може военни кораби да минават по пристанищата, докато там има туристи. Затова се обединихме около идеята максимално да използваме връзките си да не влизаме в надпревара с въоръжението и с чудовищните ракети. Говорихме за Косово и Сърбия, Афганистан“, заяви министър-председателят. „И това, че парламентът взе решение за модернизиране на армията, за нов многоцелеви самолет, за кораби, за бронирани машини, изважда България на съвсем различно ниво в НАТО. Ние сме държава, можеща да води сериозни военни действия. Влагам цялото си сърце и душа да помагам в тази сфера“, коментира той.

флотилия кораби нато

„Една критика имаше Столтенберг към нас и тя е, че където се отчитат разходите за тези 2%, ние не сме включили пенсиите за военнослужещите. Сиреч, нашият процент е по-голям, а отчитаме по-малко. Тоест нашата скромност стана вече прословута“, заяви Борисов.

6905203

„България е високо ценен съюзник в НАТО и високо оценяваме нейния ангажимент към Алианса. България играе стратегическа роля в района на Черно море, играе стратегическа роля в Косово, в мисията в Афганистан и т.н.“, заяви от своя страна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той припомни, че тази година се отбелязва 15-годишнината от присъединяването на България в НАТО.

столтенберг, заев, нато, македония

„България спомогна за засилването на отбраната в Алианса. Високо оценяваме начина, по който подкрепяте процеса, който даде възможност на Северна Македония да подпише протокол за присъединяване. Фактът, че вие подписахте договор за добросъседство със Скопие през 2017 г., спомогна за увеличаване на доверието и начерта пътя за подписване на Преспанския договор“, заяви той и благодари за ключовата роля на България в процеса по присъединяване на Северна Македония към НАТО.

NATO НАТО Русия

Той коментира темата с нарушаването на Русия на договора за използване на ракети с малък и среден обсег. „Ние не искаме да има нова Студена война, затова призоваваме Русия да спазва този договор. Защото ракетите, които разполага Русия, може да достигнат европейските градове и да бъдат използвани във въоръжен конфликт. Но трябва да бъдем подготвени и за свят без този договор – свят, в който Русия може да разполага своите ракети“, коментира Столтенберг. Той посочи, че в такъв несигурен свят трябва да се инвестира повече в сигурност. „Затова приветствам, че България е започнала да инвестира повече в отбрана. Също така страната заяви готовност да отчита ясно всички разходи и да достигне 2% от БВП за отбрана. Така че ние ще продължим да идваме в България като ангажиран и лоялен съюзник“, коментира Столтенберг.


Share Follow

Leave A Reply