„България води миролюбива външна политика, за да привлича повече туристи“, каза министър-председателят Бойко Борисов на откриването на Българо-руски бизнес форум в областта на туризма. „В условията на санкции и на голямо напрежение на многополюсния свят, ние с Дмитрий Медведев успяваме да поддържаме доста добри и прагматични работни отношения. Не бива пак да се делим като нация на русофили, русофоби. Нека си гледаме нашите важни български интереси“, заяви Борисов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Имаме добри неща, които можем да предложим в сферата на историческия, културния и религиозния туризъм. Стотици милиони държавата вложи в църкви, манастири, джамии. Въпреки трудните международни отношения, успяхме да запазим добрия тон, който дава възможност там, където не попадат санкциите с цялата си гилотина, максимално да можем да развиваме отношенията си. В 59 града имаме центрове за издаване на визи от 1 февруари, за да се улеснят максимално туристите“, заяви Борисов и припомни, че се говори за фериботна връзка между Бургас и Новоросийск.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„С министъра на туризма и Сдружението на общините обсъждаме, за да можем да отговорим на конкуренцията от Турция, да направят точна сметка, за да се подпомогне браншът. Защото имаме и зимен, и летен, и голф, и ловен туризъм, където може да се направи много. Неслучайно и на нашите бази непрекъснато се подготвят руски спортисти“, посочи той. Премиерът обясни, че България ще се постарае да бъде по-гъвкава. „Защото действително при тази конкуренция туристът избира най-добра дестинация – цена, обслужване, качество на храна и сигурност. В това отношение на пръв поглед изглежда лесно, но нашата балансирана външна политика дава до голяма степен и сигурността, защото ние поддържаме прекрасни отношения и с Катар, и с Египет, и със Саудитска Арабия, и със Сърбия, и с Косово, и с Палестина“, коментира Борисов.

Туристи

„Стотици милиони губим заради санкциите, затова винаги съм настоявал да се върнем на масата за преговори“, посочи той. Бойко Борисов обясни, че България се гордее със стабилния лев и връзката му с еврото. „И очакваме тази година да ни поканят в чакалнята на еврозоната“, каза още той.

„Между Русия и България има туризъм и той е на доста добро ниво. Нашата обща култура и гостоприемството са основата за това. Около половин милион туристи от Русия всяка година идват в България. И значителна част от тях имат недвижими имоти на крайбрежията – според различни оценки около 30 000 души. Добрата туристическа инфраструктура на добра цена и климатът привличат най-вече руските туристи. Сигурността също е много важна черта. С една дума – тук са създадени всички условия за добра и пълноценна почивка, включително и с деца“, посочи от своя страна руският премиер Дмитрий Медведев.

България, Русия

„Българи също ходят на почивка в Русия – около 50 хил. души. И Русия има какво да предложи – Олимпиада, Световно по футбол, има много градове, където ходят туристи освен Москва. Искаме за нашите български приятели да разкрием цялата си страна“, посочи руският премиер. Медведев подчерта, че най-важно за Русия е да има добро ниво на обслужване. „Защото на някои места то е високо, но на някои места все още не е толкова добро. Стараем се да се опрем на световната практика в тази сфера. Стараем се да предложим и нови туристически маршрути“, посочи той.

снимка: temida.tv

снимка: temida.tv

„Сега реализираме мащабен проект Международна кооперация и износ, който предвижда работа за улесняване на визовия режим за туристи от всички страни. Ще се занимаваме с това през есента – това е сложна задача. Ако говорим за туристическия обмен с ЕС, готови сме за най-модерни визови решения“, заяви Медведев. Той обясни, че Русия е на първо място по брой Национални паркове в света. „Територията ни е много голяма, природата ни е богато надарила, затова ще направим каквото можем, за да могат повече хора да се запознаят с това“, посочи премиерът и обясни, че държавата ще инвестира в екотуризма. По думите му Русия цели да развие и историческия туризъм.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Вчера с Бойко Борисов коментирахме въпросите за комуникацията между градовете ни с морски пристанища. Това наистина е нещо важно, особено в условия, в които съседите не спят и с удоволствие развиват такива комуникации – и морски превози, и авиационни“, каза още Медведев. „Смятам, че туризмът е икономическа насока. Сега се откриват особени възможности и задачата ни е да се придържаме към максимално нестандартни подходи. Всеки, който предложи интересен туристически продукт, ще спечели“, заяви той.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Традициите и отношенията в нашите страни в областта на туризма са стабилни и имат богата перспектива. България винаги е била едно от най-предпочитаните и сигурни държави за руските туристи“, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя посочи, че 8,4 млрд. лв. са общите приходи от туризъм на България за 2018 г. „В рамките на четирите години, откакто бе създадено самостоятелното Министерство на туризма, благодарение на правителството на Бойко Борисов, туризмът отчита ръст от 31% на международни туристи и ръст от 34% ръст от приходите от международен туризъм“, подчерта министър Ангелкова. „Естествената езикова и историческа близост на нашите два народа са предпоставка за повече руски туристи. Българската държава полага усилия за гарантиране на най-добрите условия за руските туристи“, каза още тя.


Share Follow

Leave A Reply