„Оценяваме много високо и положително визитата на руския премиер Медведев в България“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция. По думите на Нинова това е стъпка за диалог и подобряване на отношенията между двете страни. „По енергийните проекти, които бяха основна тема на обсъждания, позицията на БСП винаги е била ясна. България има нужда от тях – и от АЕЦ „Белене“, и от „Южен поток“, преди да бъде спрян“, каза още Нинова. По думите ѝ е добре, че премиерът Борисов е претърпял развитие по тези теми и от първоначалната оценка за „гьол“, вече приема АЕЦ „Белене“ като стратегически проект за България. „Правителствата на Борисов загубиха много възможности през тези години“, допълни Нинова.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Очакваме от правителството не пиар ефекти и приказки, а да поиска и да получи от ЕК гаранциите, които руската страна очаква за „Турски поток“, каза лидерът на БСП. „От срещата стана ясно, че руската страна няма да се ангажира с проекта „Турски поток през България“, докато не получи гаранции от ЕК. Затова имаме въпроси към правителството на България. Поискало ли е такива гаранции? Ако да, получило ли ги е? Ако не, защо не ги е поискало и какви стъпки ще предприеме оттук нататък да получи тези гаранции от ЕК, за да може да стартира целият процес?“, запита Нинова.

турски поток

„Иначе би изглеждало, че правителството на България е само на етап добри пожелания, предизборен пиар преди европейските избори и нищо конкретно. Оттук нататък на ход е премиерът Борисов. ЕС се управлява от неговите партньори. Искаме той да отправи към ЕК питане за гаранции и да ги получи в интерес на България и на стратегическите ни проекти. Сега той е на ход. По втората тема – хъб „Балкан“ и тук са имали нашата подкрепа и положително мнение“, каза Нинова. Тя посочи, че току-що от Агенция „ТАСС“ е изтекла информация, че „Газпром“ е заявил, че не планира да участва в проекта газов хъб „Балкан“ в България.

Европейската комисия Снимка: Лоек Ессерс/Loek Essers

Европейската комисия
Снимка: Лоек Ессерс/Loek Essers

„Отправяме искане към ЕК и към главния прокурор за имената на местните видни политически личности, отбелязани в доклада на ЕК за България от 2019 г.“, отбеляза Нинова. Тя обърна внимание, че е останала скрита в последните дни темата за доклада на ЕК за България за 2019 г. „Бих искала да цитирам от него само две изречения: „Две трети от докладите за съмнителни сделки, изпратени от финансовите институции към звеното за финансово разузнаване, касаят местни видни политически личности, но по тези случаи правоприлагащите органи не са предприели подходящи последващи действия“. Това е оценка на ЕК за България. Искаме да попитаме кои са видните местни политически личности, за които в България не се водят разследвания за финансови злоупотреби“, посочи Нинова.

сива икономика, пари, корупция

Тя припомни, че преди време заместник-главният прокурор Иван Гешев е казал, че български политици са получавали нерегламентирано пари от Цветан Василев в куфарчета. „Тогава питахме: дайте ги, кои са тези български политици? До ден днешeн няма отговор на този въпрос. Същият въпрос стои и сега. И ние ще го отправим към ЕК и към главния прокурор на България. Искаме имената на местните видни политически личности, които са отбелязани в този доклад“, подчерта още Нинова.

нинова, бсп

„Ако управляващото мнозинство приеме ветото на президента, това означава, че е изпълнило нашите искания“, каза Нинова. По думите ѝ това би било основание БСП да свика заседание на Национален съвет. „Ако отхвърлят ветото, те не изпълняват нашите искания, въпросът за връщане не стои“, подчерта Нинова.

Горанов

„Заключението на Антикорупционния орган е субективно и прикрива истината за конфликта на интереси на министър Горанов“, каза още тя във връзка с разследването на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) за жилището на министъра на финансите Владислав Горанов. Нинова заяви, че БСП не се доверява на заключението на КПКОНПИ за министър Владислав Горанов, в който комисията не установява конфликт на интереси.


Share Follow

Leave A Reply