Днес в полунощ изтече срокът за събиране на подписи за кандидатите за президент на Северна Македония, съобщава БТА. Досега необходимите 10 000 подписа са събрали Стево Пендаровски, Гордана Силяновска-Давкова и Блерим Река. Подписи за участие в шестите президентски избори в страната събираха и Филип Петровски, Димче Петровски, Йосив Мирчевски и Господин Попоски, предаде агенция МИА. Очаква се Държавната избирателна комисия да издаде официално съобщение за броя на кандидатите, изпълняващи условието за участие в президентските избори, след като преброи подписите.

Стево Пендаровски, снимка: vlada.mk

Стево Пендаровски, снимка: vlada.mk

Общият кандидат на 31 политически партии от коалицията, водена от СДСМ и Демократичния съюз за интеграция, Стево Пендаровски получи подкрепата на над 60 депутати в парламента и събра над 32 хиляди подписа от граждани.

Гордана Силяновска-Давкова, снимка: Фокус

Гордана Силяновска-Давкова, снимка: Фокус

Кандидатката на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ професор Гордана Силяновска-Давкова събра необходимите подписи само за един ден. Около 16 хиляди граждани се подписаха в подкрепа на нейната кандидатура.

Блерим Река, снимка: makfax.com.mk

Блерим Река, снимка: makfax.com.mk

Необходимите подписи бяха събрани и от Блерим Река, подкрепен от Алианс за албанците и движение Беса. На пресконференция той обеща по-различна президентска кампания от другите кандидати. „Аз ще се уча от гражданите, президентът е в служба на гражданите“, каза Река.

снимка:  EPA/NAKE BATEV

снимка: EPA/NAKE BATEV

Кандидатите за президент на Северна Македония трябва да представят кандидатурите си в Държавната избирателна комисия най-късно до 21 март, а предизборната кампания ще започне официално на 1 април. Първият кръг на президентските избори е насрочен на 21 април, а евентуалният втори кръг – на 5 май.


Share Follow

Leave A Reply