„Кметът на община Стрелча е принудил поне 17 служители да подадат молба за напускане без посочена дата“, каза на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. „Във вчерашния ден в ОДМВР – Пазарджик е постъпил сигнал от бивш служител в една от дирекциите на община Стрелча за това, че в началото на 2016 г. кметът е събрал множество общински служители в кметската зала и им е казал, че следва да подадат и подпишат молба за назначаване на работа и молба за напускане. Тези документи са били подписани от хората, които са се уплашили, че ако не изпълнят разпореждането на кмета, могат да останат без работа“, обясни Арнаудова и уточни, че и двата документа са без дата.

снимка: www.islamicity.org

снимка: www.islamicity.org

По думите ѝ подалият сигнала е едно от лицата, които е подписало молба за напускане, и кметът вече е реализирал намерението си да го освободи. „Започнало е разследване по т.нар. престъпление „принуда“, тъй като според данните, с които е стартирала полицията, а и прокуратурата, се касае за злоупотреба с власт“, коментира Румяна Арнаудова. Тя обясни, че и към този час ръководството на Районна прокуратура – Панагюрище извършва претърсвания. „Търсим документи и 17-те най-малко заявления, които са написани под натиск от служители да напуснат работното си място все едно доброволно. Снемат се обяснения и паралелно с това се разпитват хора. До момента са разпитани 10 души, които са в социален патронаж, двама в „Общински имоти“, един счетоводител, един деловодител и др.“, обясни говорителят на главния прокурор.

Стойно Чанов, кмет на Стрелча

Стойно Чанов, кмет на Стрелча

„Всички тези свидетели към този час потвърждават, че в началото на август 2016 г., заплашени от кмета, че ще бъдат освободени дисциплинарно, са подали молби за напускане без дата“, подчерта Арнаудова и уточни, че се очаква утре да се вземе решение за ангажиране на наказателната отговорност на кмета. „Към този час не са открити посочените заявления, но деловодителката, която ги е приела, е потвърдила, че ги е получила“, обясни Румяна Арнаудова и изрази надежда, че тези документи ще бъдат намерени. „Но дори и без тях, се касае за престъпление, което може да се докаже и само със свидетелски показания. Наказанието е до 6 години лишаване от свобода в случай, че се докаже престъплението“, поясни говорителят на главния прокурор.

снимка: The Federalist Society

снимка: The Federalist Society

Във връзка с повдигнатите вчера обвинения на кметовете на Созопол и Златица и днешната проверка на кмета на Стрелча, Арнаудова обясни, че прокуратурата винаги е била активна особено когато става дума за сигнали за злоупотреби на длъжностни лица в местната власт. „За кмета на Златица вече сме съобщавали информация за повдигнатите ѝ обвинения от Софийската градска прокуратура. Така че по това разследване се събират допълнителни доказателства и се повдигат допълнителни и според нас обосновани обвинения“, посочи тя.

Панайот Рейзи, кмет на Созопол снимка: БГНЕС

Панайот Рейзи, кмет на Созопол
снимка: БГНЕС

Арнаудова обясни, че разследването на кмета на Созопол е от 2017 г. „Фактът, че вчера се повдига обвинение, означава за нас, че това е моментът, в който сме събрали достатъчно доказателства, за да се ангажира наказателна отговорност“, каза още говорителят на главния прокурор. Тя посочи, че в тези действия на прокуратурата няма нищо предизборно. „Днешният случай с община Стрелча пък е резултат от сигнал от вчера, така че няма нищо свързано с бъдещите избори“, заяви Арнаудова.

Георги Семерджиев, снимка: Нова телевзиия

Георги Семерджиев, снимка: Нова телевзиия

„Георги Семерджиев е задържан от испанските власти при полицейска операция и проверка в Барселона“, каза Арнаудова. Тя припомни, че в дома на Семерджиев в Испания бяха открити издирваните повече от 5 месеца семейство Арабаджиеви. „Софийската районна прокуратура извърши спешни действия по разследването и вчера издаде европейска заповед за арест на Георги Семерджиев. Днес сутринта испанските власти са установили Семерджиев в Барселона, лицето е задържано и в момента е в арест“, заяви говорителят на главния прокурор.

снимка: Булфото

снимка: Булфото

Арнаудова обясни, че Софийската районна прокуратура е започнала разследване за това, че Георги Семерджиев е помогнал на семейство Арабаджиеви да осуетят издирването си по европейска заповед на арест, като им е предоставил жилището си. По думите ѝ конкретната дата, от която те са ползвали услугите на Семерджиев, ще бъде установена по време на разследването.


Share Follow

Leave A Reply