„Предстои съвсем скоро внасяне на обвинителен акт и завеждане на дело срещу бившия заместник-кмет на Столична община Евгени Крусев“, съобщи пред Нова телевизия говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. „В момента, в който сме събрали данни за извършено престъпление с висок обществен интерес, с висока степен на обществена опасност, ние предприемаме действия. По този случай колегите от Специализираната прокуратура са на финал. Предстои съвсем скоро внасяне на обвинителен акт и завеждане на дело. Все още не е приключило разследването на Окръжна прокуратура – Пловдив във връзка със сигналите за непрозрачно и незаконосъобразно разходване на средства от община Пловдив“, обясни още Арнаудова.

Евгени Крусев, снимка: БГНЕС

Евгени Крусев, снимка: БГНЕС

Арнаудова коментира и поредния случай на агресия между деца. Вчера две 15-годишни момичета се биха в центъра на Габрово, докато техен връстник ги снима. „Запознахме се с видеото, което беше разпространено през вчерашния ден. Видеото е изпратено в МВР – Ловеч. Във вчерашния ден Районната прокуратура е уведомена. Заместник-районният прокурор е поел ръководството на проверката. Снемани са обяснения от участниците в инцидента. Установява се има ли телесни наранявания, дали има престъпления от общ характер, какви са нараняванията на децата и какви мерки ще се предприемат“, допълни тя.

По думите ѝ е започнала проверка за лично укривателство – за това, че Георги Семерджиев е дал жилището, за да се укриват в него Арабаджиеви. Той е спомогнал те да избегнат или да осуетят наказателно преследване. „Към този момент не ми е известно прокуратурата да е била сезирана с данни за пране на пари или други престъпления, извършени от Семерджиев“, каза още тя.

Георги Семерджиев, снимка: Нова телевзиия

Георги Семерджиев, снимка: Нова телевзиия

Пред бТВ Арнаудова съобщи, че Арабаджиеви не са се предали сами, а са се укривали. Тя допълни, че в рамките на разследването срещу Арабаджиеви има годно събрани доказателства, с които ще се влезе в съда, че те се укриват продължително в дома на Семерджиев. По думите ѝ за българските служби е било предизвикателство да установят къде точно се укриват лицата, но благодарение на испанските власти са били локализирани. „Не можем да кажем началната дата, от която лицата са били в Испания в дома на Семерджиев”, посочи Арнаудова.

снимка: Булфото

снимка: Булфото

„Надяваме се максимално бързо производството пред испанския съд да приключи и да се даде разрешение за предаването на Арабаджиеви и на Георги Семерджиев”, каза говорителят на главния прокурор. „Понякога, когато лицата дадат съгласие да бъдат върнати в искащата държава, това се случва много по-бързо, но понякога отнема 1-2 месеца”, допълни тя. По думите ѝ Арабаджиеви и Семерджиев вероятно се познават отдавна. Поискали са съдействие за укриването си и са го получили. „Вероятно са се стремили да избегнат наказателно производство, а Семерджиев е спомогнал те да се укриват”, отбеляза тя.


Share Follow

Leave A Reply