„ГЕРБ и „Обединени патриоти“ имаме над 121 депутати – не смятам, че има парламентарна криза“, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти във връзка с обявеното от „Воля“, че напуска парламента.

Веселин Марешки

„Разбрах само преди минути за тяхното решение. Не съм имал възможност да разговарям. Доколкото разбрах, в по-късните часове ще обявят своите мотиви. Всяка една от парламентарните групи има възможност да си определи хода и това, което трябва да предприеме“, заяви Цветанов и добави, че ще се чуе с Веселин Марешки. „Те мисля, че заседават, докато не излязат с позиция, не бих могъл нито да знам, нито да предполагам“, допълни още Цветанов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Няма предпоставка за предсрочни парламентарни избори, страната е стабилна и парламентът върши своята работа“ каза Цветанов. Според него сега е важно да се направят добри резултати на евроизборите и да се подготвят за местния вот. „Смятам, че местната власт сега може да направи съответната равносметка на това, когато избират БСП да ги представлява българския парламент, дали ходят на работа. По този начин ще си задават въпроса дали тези евродепутати, които ще избират от листата на БСП, ще ходят на работа. Ако само ще получават някакво възнаграждение, или само ще се водят статут европейски или народен депутат, по същата логика може да бъде и за общински съветници и кметове на общини“, допълни Цветанов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Той отчете, че „Воля“ са имали отговорна позиция до този момент. Според него е много важно, когато си избран от своите работодатели – българските граждани, да отстояваш принципната позиция в българския парламент.

Валери Симеонов снимка: БГНЕС

Валери Симеонов
снимка: БГНЕС

„За кворума не съм особено притеснен, не виждам парламентарна криза“, каза от своя страна председателят НФСБ и депутат от „Обединени патриоти“ Валери Симеонов. „Мога да коментирам факти, които са налице до момента. Не съм видял някой да напуска или да се провали до момента кворумът сутрин. Ако това се случи, да го коментираме. До момента има само изявления. Дълг на всеки народен представител е да ходи на работа. По този повод ние внесохме предложения за промяна на правилника“, каза Симеонов. Той посочи, че му е комфортно, когато ги няма БСП. „Приемат се законите с едно добро темпо. Парламентът работи ли – работи. Добре ли работи – добре работи. Не виждам криза“, заяви още Симеонов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Ще настояваме да се разгледат промените в правилника за депутатските заплати при отсъствия“, каза Симеонов. Лидерът на НФСБ обясни, че предстои да се обсъди с коалиционния партньор ГЕРБ как ще се процедира с внесените промени в Правилника на народното събрание. „Хората очакват да видят такава справедливост, каквато се вижда във всяка фирма и държавно учреждение. Как така ще отсъства някой от работа и ще продължава да получава 1/3 от заплатата. Това са 1200-1300 лв. Ние ще настояваме да се разгледат промените в правилника“, заяви Симеонов.


Share Follow

Leave A Reply