Либералният кандидат Зузана Чапутова печели с голяма преднина първото място на президентските избори в Словакия. На втория тур тя ще се изправи срещу подкрепяния от управляващите кандидат Марош Шефчович, предава БНТ.

снимка: EPA

снимка: EPA

Либерал, екоактивист и критик на правителството – Зузана Чапутова води убедително на първия тур на президентските избори в Словакия. При преброени почти 100 процента от бюлетините, тя печели 40,55% от гласовете, а основният ѝ съперник Марош Шефчович остава на втора позиция с 18,66 на сто. Избирателната активност достигна повече от 48%.

снимка: EPA

снимка: EPA

45-годишната Чапутова благодари на всички избиратели, като се обърна към тях не само на словашки, а и на езиците на националните малцинства. „Първите резултати показват желание за промяна. Словашките избиратели могат да си представят кандидат, който не е бил дълго време в политиката, но който може да даде друга гледна точка и различни варианти за решаване на проблемите“, каза тя.

снимка: БНТ

снимка: БНТ

Предизборната кампания в Словакия беше белязана от темата за борбата с корупцията. Убийството преди една година на разследващия журналист Ян Куциак предизвика масови антиправителствени протести и макар управляващата партия „Смер – социална демокрация“ да остана на власт, позициите ѝ бяха силно отслабени.


Share Follow

Leave A Reply