Новата формула за изчисляване на пенсиите на Националния осигурителен институт (НОИ) е справедлива. Това обяви Драгомир Драганов, който е директор на дирекция „Анализиране, планиране и прогнози“ в НОИ, предава бТВ.

пенсия, социално осигуряване

Твърдението на представителя на НОИ беше по повод избухналия вчера скандал във връзка с това, че на около една трета от излизащите в момента в пенсия хора пенсиите ще бъдат намалени, като при някои случаи това намаление е в пъти. Така например засегнати хора буквално са сащисани, че по старата формула е трябвало да получават около 420 лв., а по новата формула парите, които получават за месец, стават 165 лв., което е повече от 200 процента намаление.

снимка: informo.bg

снимка: informo.bg

Драганов изтъкна, че решението за отпадането на трите най-добри години за осигуряващия се, т. е. трите години, в които се е осигурявал на най-високи доходи, е било взето през 2015 г. от Народното събрание, като в началото на тази година то просто влизало в сила.

Гроздан Караджов снимка: БГНЕС

Гроздан Караджов
снимка: БГНЕС

Политикът Гроздан Караджов, който беше част от разпадналия се Реформаторски блок, за пореден път разкритикува остро действията на НОИ. Според него изобщо не е била направена реформа по надлежния ред, с необходимите разчети. За него е фалшив мотивът, че преизчисленията на пенсиите са направени заради „няколко хиляди тарикати“, които са фалшифицирали документи за осигурителната си история с цел да получават по-високи пенсии. Караджов е твърдо против промяната на правилата в движение за хората, които в момента излизат в пенсия, които през целия си трудов стаж са знаели, че за последните си 15 осигурителни години ще им се вземат под внимание трите най-добри години, в които са се осигурявали на най-високи доходи.

Гроздан Караджов, БГНЕС

Гроздан Караджов, БГНЕС

Според изчисленията на Караджов около 22 000 нови пенсионери годишно ще бъдат ощетени от новата формула за пенсиите на НОИ. Той представи примери, в които по старата формула бъдещ пенсионер е щял да получава 900 лв., а по новата само 250 лв., което е разлика от 650 лв.

пенсионер възрастни хора жена пенсия

„Цинизъм е да противопоставяш ощетените срещу едва ли не облагодетелстваните, както го прави НОИ, това е грабеж. Хората трябва да изберат коя формула е по-изгодна за тях“, настоя Гроздан Караджов и изтъкна, че злоупотребите на различни хора с пенсионната система не са проблем на хората, като следва институции като Инспекцията по труда да проверяват документите на новите пенсионери. Той предупреди, че хората са „нажежени“ и действията на НОИ могат да доведат до социален взрив.


Share Follow

Leave A Reply