През втория ден от годишната конференция на Американско-израелския комитет за обществени връзки, в която участва и председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, вчера изказвания направиха вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс, държавният секретар Майк Помпейо, множество конгресмени и сенатори. Всички те се обединиха около идеята, че сигурността в Близкия изток е неразривно свързана със сигурността на Държавата Израел, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

2
Вицепрезидентът на САЩ оповести, че по-рано в днешния ден президентът Доналд Тръмп е подписал заповед, с която признава суверенното право на Израел над Голанските възвишения. Също така Майк Пенс декларира абсолютната подкрепа на Съединените щати за еврейската държава.
Държавният секретар на САЩ определи вчерашния ден като исторически в двустранните отношения, но и сподели своята тревога за „все по-нарастващите прояви на антисемитизъм в Близкия изток и света като цяло“. Помпейо беше категоричен, че на тези прояви следва да се дава решителен отпор от всички хора по света, за да не се допусне трагично преповтаряне на исторически грешки от миналия век.
В рамките на конференцията Цветан Цветанов се срещна с премиера на Румъния Виорика Дънчила. Цветанов предаде поздрави от премиера Бойко Борисов и приветства Румъния за успешното европредседателство. Двете страни изразиха задоволство, че поставеното от България начало за утвърждаване на Западните Балкани като приоритет за ЕС е било продължено от австрийското председателството, а в момента намира подкрепа и от румънското председателство. Това само по себе си гарантира приемственост и добра перспектива пред държавите от региона.

3
Цветан Цветанов се срещна и с лидера на демократическото мнозинство в Камарата на представителите на американския Конгрес Стени Хойър. Двамата обсъдиха дневния ред на двустранните отношения, както и възможностите за задълбочаване на парламентарното сътрудничество. Цветанов отправи покана към конгресмен Хойър да посети България през 2019-2020 г.

4
В рамките на работната програма се проведе среща и с Дан Мариашин, вицепрезидент на Б’най Б’рит – една от най-старите и влиятелни еврейски организации в САЩ. Мариашин изрази специална благодарност към Цветан Цветанов за поетата политическа отговорност при оповестяването на съпричастността на Хизбула към терористичния акт в Бургас през 2012 г. Двамата обсъдиха различни аспекти на борбата с антисемитизма, като Цветанов го запозна с идеята Шествието на толерантността и единението, проведено за първи път през т. г. в София, да се превърне в традиционно годишно събитие.
По-късно през деня Цветан Цветанов се срещна и с американския сенатор от Оклахома Джеймс Ланкфорд, с когото ги свързва дългогодишно партньорство по линия на участието в Националните молитвени закуски. Цветанов запозна сенатор Ланкфорд с наскоро проведената Регионална молитвена закуска в Косово. Двете страни се обединиха около мнението, че това е прекрасна инициатива, която следва да бъде разширена и в други държави от Югоизточна Европа. Беше обсъдена възможността да се проведе Регионална закуска отново в България през 2020 г.


Share Follow

Leave A Reply