Парламентът ще гласува оставката на Цветан Цветанов като народен представител. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. Цветан Цветанов напуска парламента, но остава зам.-председател на ГЕРБ и начело на предизборния щаб на партията. Новината обяви самият той след разговор с премиера Бойко Борисов в сряда, непосредствено след като се завърна от работно посещение в САЩ. Причина за оставката на Цветанов стана развилия се в последните дни скандал около апартаментите на управляващи политически фигури. Очаква се днес да станат ясни и персоналните промени в Министерския съвет.

снимка: Артекс

снимка: Артекс

На вниманието на депутатите се поставят и промени в Гражданския процесуален кодекс на първо четене. Промените са внесени от ГЕРБ и НФСБ. Измененията са във връзка със становище на Европейската комисия и са с цел избягване на бъдещи санкции срещу България. Въвежда се изискване в случаите, в които вземане произтича от договор, сключен с потребител по смисъла на Закона за защита на потребителите, към заявлението да се прилагат договорът, заедно всички негови приложения, включително приложимите общи условия. С измененията изрично се посочва, че съдът служебно проверява законосъобразността на правопораждащия вземането фактически състав, преди да издаде заповед за изпълнение.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Предложените изменения предвиждат удължаване на сроковете за подаване на възражение от страна на длъжника срещу издадената заповед за изпълнение, както и на частна жалба от длъжника срещу разпореждането за незабавно изпълнение, с цел осигуряване на адекватна възможност за реакция от негова страна. С промените се въвежда и изискване за банките, които искат в тяхна полза да се издаде заповед за незабавно изпълнение, да представят пред съда и договора, от който произтича вземането им.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Депутатите ще изслушат министъра на културата Боил Банов във връзка с държавната подкрепа в сферата на изкуствата. В 11.00 ч. ще започне и петъчният парламентарен контрол. В него участие ще вземат министърът на образованието Красимир Вълчев и на здравеопазването Кирил Ананиев.


Share Follow

Leave A Reply