Възседнала вълната на общественото недоволство от корупцията юристката либерал Зузана Чапутова спечели президентските избори в Словакия и стана първата жена на висшия държавен пост. 45-годишната дама, активист срещу корупцията, е получила 58.4% от гласовете на избирателите срещу 41.6% за противника ѝ – еврокомисаря за Енергийния съюз и зам.-председател на ЕК Марош Шефчович.

Последният бе подкрепен от управляващата партия СМЕР-Социална демокрация и това може би попречи на амбициите му да стане президент. Борбата срещу корупцията и промяната в политическото говорене бяха основни теми в кампанията преди втория тур на изборите и Чапутова заслужи доверието на сънародниците си заради участието си в масовите антиправителствени протести, последвали убийството на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова.

Марош Шефчович, снимка: AFP

Марош Шефчович, снимка: AFP

Чапутова беше убедителен водач след първия тур с 40.6%, като обещаваше да сложи край на „кукловодското управление на държавата зад кулисите“ – послание, което бе прието добре от по-младите и образовани избиратели. Победителката е заместник-председател на партия Прогресивна Словакия, която не е парламентарно представена. Тя бе подкрепена от опозиционните партии, партията на унгарското малцинство, както и от действащия президент Андрей Киска.

Новият държавен глава ще встъпи в длъжност на 15 юни. Президентският пост в Словакия е главно с церемониални функции. Чапутова ще стане петият държавен глава, откакто Словакия обяви независимост през 1993 г.


Share Follow

Leave A Reply