Украйна ще избира президент на втори тур. Това стана ясно след изборите, които се проведоха в неделя. До балотажа стигнаха актьорът и новак в политиката Володимир Зеленски и сегашният държавен глава Петро Порошенко. Победата на Зеленски обаче далеч не е сигурна, защото Порошенко вече даде заявка да опита да привлече гласоподавателите, които са подкрепили останалите 36 претендента, които се явиха на първи тур.

Комедиантът Володимир Зеленски печели първия тур на изборите в Украйна. Политически неопитният кандидат събира 30% подкрепа според първите екзит полове. Втори и сегашният държавен глава Петро Порошенко с близо 17 % подкрепа. Двамата ще се изправят един срещу друг на балогаж на 21 април.зеленски

Трета остава бившият премиер Юлия Тимошенко, за която надпреварата спира тук. Според анализаторите голямата подкрепа за комедианта Зеленски показва ясното желание на украинците за промяна, без това да означава задължително, че Зеленски може да я донесе.

След първия тур обаче изглежда, че 41-годишния Зеленски ще сбъдне мечтата си да превърне в реалност сатиричното си телевизионно шоу, в което играе обикновен човек, станал президент след борба с корупцията.

 

Мнозинството избиратели, според експертите, е изморено от войната в Източна Украйна и постоянната конфронтация с Русия и иска решаване на тези кризи. Общо 39 кандидати – рекорден брой – се състезаваха за висшия държавен пост.


Share Follow

Leave A Reply